Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ευτυχισμένο το 2012

Ευτυχισμένο το 2012 και χρόνια σας πολλά από το "Magazine of Hydra"

Φωτογραφία από:http://guardache.wordpress.com/

Ένα (1) ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας κατέθεσαν δύο εκπαιδευτικοί στη ΔΟΥ Αγρινίου



Ένα (1) ευρώ κατέθεσαν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 δυο εκπαιδευτικοί στη ΔΟΥ Αγρινίου.

Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι φόρος αλλά ανταποδοτική χρήση υπηρεσιών κάτι που ρυθμίζεται κάθε φορά από την εξουσία ανάλογα με τις υπηρεσίες που μας παρέχουν. 
Δεν προβλέπονται πρόστιμα για την περίπτωση διότι δεν αρνούμαστε τη χρήση έστω των κακών δρόμων, διαφωνούμε όμως....


στο ύψος της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών του κράτους και την οριζόντια εφαρμογή του. 

Ούτε μπορεί να μας βάλει πρόστιμο η Δ.Ο.Υ. ότι δεν καταβάλαμε εμπρόθεσμα τα τέλη! Ας προχωρήσει σε νέα πράξη αλλά πρέπει να απαντήσει στους νόμιμους λόγους που προβάλουμε στο γραμμάτιο πληρωμής που καταθέτουμε. 

Άλλωστε μην γελιόμαστε η άρνηση-διαμαρτυρία αυτή είναι και ένας τρόπος ανυπακοής., δήλωσαν στο newspressagrinio οι δύο εκπαιδευτικοί που χθες  Τετάρτη 28-12-2011 κατέθεσαν στο παρακαταθηκών και δανείων του Αγρινίου το ποσό του ενός (1) ευρώ. 


Ο εκπαιδευτικός Κώστας Κορδάτος και Γεν. Γραμματέας της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας έδωσε συνέντευξη στον ΑΧΕΛΩΟ TV και θα μεταδοθεί σήμερα Πέμπτη, όπως διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνου της τοπικής τηλεόρασης, στα δελτία ειδήσεων του καναλιού, όπου μεταξύ άλλων είπε: "ότι η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και είναι μια πρώιμη ανυπακοή σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό που η πλειοψηφία των πολιτών τον έχει αποδεχτεί διότι οι θεσμικές άμυνες της είναι ανύπαρκτες και της έχει επιβληθεί η προσωπική ευθύνη έναντι της κρατικής κυριαρχίας των αστικών δομών. 
Δεν είναι μια ακτιβίστικη δράση αλλά μια σοβαρή πολιτική πράξη με κοινωνικό και νομικό υπόβαθρο. Κάτι που στην Κέρκυρα γίνεται με συλλογικό τρόπου και πρωτοβουλία του τ. βουλευτή Γιώργο Καλούδη και νυν περιφερειακού συμβούλου Ιονίων νήσων. Το σοβαρό των επιχειρημάτων μας φαίνεται από το γεγονός ότι το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με αφορμή την παρέμβαση της Κέρκυρας έχει υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για γνωμάτευση περί των αιτιάσεων και στο τι ισχύει τελικά.




Άρα η ρωγμή και στην είσπραξη του υπέρογκου χαρατσιού των τελών κυκλοφορίας είναι γεγονός και ένα νέο κοινωνικό μέτωπο κατά των διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων ξεκινάει"...   
Δείτε την αιτιολογική αίτηση - δήλωση που κατατέθηκε για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012.........

ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ

Κορδάτου Κων/νου του Διονυσίου
Κατοίκου Αγρινίου
................................
Κάτοχος του υπ’ αριθμόν κυκλοφορίας  
 ΥΗΡ 2869 οχήματος, 1761 Κ.Ε.Κ.                       
Αρ. ειδοποιητηρίου προμήθειας σήματος: 66906482 1075017 030000 
Αγρίνιο 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ
Τον κ. Προϊστάμενο του ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ενταύθα

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: - Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ
                              - Υπουργό Οικονομικών



Θέμα: «Κατάθεση ποσού ενός (1) ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας 2012»
Κύριε προϊστάμενε
Παρακαλώ να μου εκδώσετε γραμμάτιο πληρωμής τελών κυκλοφορίας έτους 2012 για το αυτοκίνητό μου ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΥΗΡ2869 με το ποσόν του ενός (1) ευρώ υπέρ δημοσίου στο οποίο να αναγράφεται η παρακάτω αιτιολογία:
1) Διότι, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας είναι τέλος ανταποδοτικό και έπρεπε άμεσα να επανεπενδύεται στον τόπο είσπραξης, στη προκειμένη περίπτωση στην Αιτωλοακαρνανία, για συντήρηση του οδικού δικτύου και κατασκευή νέων δρόμων, από τα ποσά που εισέπραξε πέρυσι το κράτος, που εσείς εκπροσωπείτε, από τα τέλη κυκλοφορίας μόνον ένα πολύ μικρό μέρος επέστρεψε στο νομό Αιτωλ/νίας και στην περιοχή που ζω, εργάζομαι και δραστηριοποιούμε. Αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι άθλιοι, επικίνδυνοι, γεμάτοι λακκούβες παντού, βασανιστήριο καθημερινό για τους πληρωτές Αιτωλοακαρνάνες του τέλους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. Η  υστέρηση και υπανάπτυξη του νομού οφείλεται κύρια και από το άθλιο και ελλιπές οδικό δίκτυο σε αντιδιαστολή με τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που επέβαλαν οι κυβερνώντες. 

Αντί να καταβάλω τέλη κυκλοφορίας σε ένα οδικό δίκτυο που δεν χρησιμοποιώ ως πολίτης πρέπει να εισπράξω αποζημίωση από το κράτος (εσάς) και την αυτοδιοίκηση που δεν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου στις περισσότερες περιοχές και όχι να πληρώνω και από πάνω αυτά τα δυσβάστακτα χαράτσια.
2) Διότι, δεν υπάρχει λογοδοσία από τους υπουργούς και τους βουλευτές που πήγαν τα χρήματά μας, και γιατί σημαντικό μέρος τους, δεν επανεπενδύθηκε στη συντήρηση του οδικού  δικτύου της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
3) Διότι, αντισυνταγματικά και παράνομα ζητούνται προκαταβολικά τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
4) Διότι, αντισυνταγματικά και παράνομα προβλέπεται διπλασιασμός των τελών σε όποιον τα καταβάλει μετά την 1η του έτους.
5) Διότι, το κράτος δεν εφάρμοσε τον ανταποδοτικό τους χαρακτήρα, ως όφειλε!
6) Διότι, ενώ ο μισθός, και το οικογενειακό μου εισόδημα μειώθηκαν, κατά 40 %-50% παρά του ότι είμαι πολύτεκνος (4 παιδιά) με δύο θυγατέρες που σπουδάζουν εκτός της μονίμου κατοικίας, ταυτόχρονα αυξήσατε τα τέλη κυκλοφορίας κατά ληστρικό τρόπο και χωρίς αιτιολογία και μάλιστα σε ένα παλαιό αυτοκίνητο που κατάφερα να προμηθευτώ με δόσεις. Τα τέλη που ζητούνται να πληρώσω  για το όχημα αυτό πλησιάζουν περίπου στην τιμή αγοράς του μεταχειρισμένου οχήματος μου! .
7) Διότι, αδυνατώ να τα πληρώσω, αφού μείωσα και τις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο το δε Δημόσιο – Κράτος (Εσείς) εισπράττει ως φόρο το 60 % του ποσού (1,78 €) που πληρώνω για κάθε ένα λίτρο βενζίνης, χωρίς να μας λέτε που πάνε οι φόροι μας και αφήνατε τους δρόμους άθλιους και ένα καθημερινό βασανιστήριο περιμένει όλους τους πολίτες προκειμένω να μεταβούν με το αυτοκίνητό τους, όπως εγώ σε επαρχιακό σχολείο που εργάζομαι με ζημίες και με διάφορες φθορές  στο όχημά μου χωρίς κανείς να με αποζημιώνει ούτε σε είδος αλλά ούτε και σε υπηρεσίες για τις ζημιές αυτές.
Συνημμένο 1.
Ειδοποιητήριο - απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2012

Με τιμή

Κώστας Διον. Κορδάτος
Εκπαιδευτικός 

Το Inception γίνεται πραγματικότητα



Πειράματα σε ανθρώπους ώστε να καταφέρουν να αντιλαμβάνονται ότι ονειρεύονται πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Στην ταινία Inception , βλέπαμε ανθρώπους που κατά την διάρκεια του ύπνου τους είχαν την ικανότητα να ελευθερώσουν το εγκέφαλό τους και να μπουν στο όνειρο κάποιου άλλου, και να “φυτέψουν” εκεί μια ιδέα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Yale, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα όνειρα τους, μπορούν να μάθουν νέες δεξιότητες μέσα από αυτά.

Μια ομάδα λοιπόν, πειραματίζεται αυτή τη στιγμή, με το να εκπαιδεύει ανθρώπους, λέγοντας τους τι να ονειρεύονται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που ελέγχουν τα όνειρα τους μπορούν μέσα από αυτά να νιώσουν ευφορία , σαν να έχουν επιτύχει κάτι. Ωστόσο αυτό που υποστηρίζουν τώρα οι ερευνητές είναι ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν εργαλεία εκμάθησης.

Συγκεκριμένα οι διαυγείς ονειρευτές έχουν έφεση σε δραστηριότητες τζόγου, κατά τις οποίες λειτουργούν περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη λήψη αποφάσεων.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπορούν να βελτιώνουν τoν αυτοέλεγχό τους καθώς και τις ικανότητές τους στη λήψη αποφάσεων.

Για το ανθρώπινο DNA




Το ανθρώπινο DNA είναι ένα βιολογικό ιντερνέτ και ανώτερο από πολλές πλευρές από το τεχνητό. Η τελευταία Ρωσική επιστημονική έρευνα, σχετικά με το ανθρώπινο DNA, εξηγεί άμεσα η έμμεσα φαινόμενα όπως η μαντική ικανότητα, η διαίσθηση, η εξ αποστάσεως θεραπεία, η αυτό-θεραπεία, οι ασυνήθιστες αύρες γύρω από ανθρώπους, η επήρεια του μυαλού στον καιρό και πολύ περισσότερα.

Επιπροσθέτως, υπάρχει απόδειξη για έναν τελείως νέο τύπο ιατρικής στην οποία το DNA μπορεί να επηρεασθεί και να αναπρογραμματιστεί με λέξεις και συχνότητες ΧΩΡΙΣ να κοπεί και να αντικατασταθούν μεμονωμένα γονίδια. Μόνον το 10% του DNA μας χρησιμοποιείται στο να κατασκευάζει πρωτεΐνες. Αυτό το κομμάτι το 10% είναι που ενδιαφέρει τους Δυτικούς ερευνητές και το οποίο εξετάζουν και κατηγοριοποιούν. Το άλλο 90% το ονομάζουν “σκουπιδό” DNA.



Οι Ρώσοι ερευνητές, πάντως, έχουν πεισθεί ότι η φύση δεν είναι μουγκή. Για αυτό ένωσαν γλωσσολόγους και γενετιστές σε μία επιχείρηση να εξερευνήσουν το 90% του “σκουπιδό” DNA. Τα αποτελέσματα τους είναι επαναστατικά.



Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, το DNA μας δεν είναι μόνο υπεύθυνο για την κατασκευή του σώματός μας, αλλά επίσης εξυπηρετεί την αποθήκευση πληροφοριών και τις επικοινωνίες. Οι Ρώσοι γλωσσολόγοι βρήκαν ότι ο γενετικός κώδικας – ειδικά το “σκουπιδό” DNA του 90% – ακολουθεί τους ίδιους κανόνες όπως όλες οι ανθρώπινες γλώσσες.



Έτσι λοιπόν συνέκριναν τους κανόνες του συντακτικού, της σημασιολογίας και τους βασικούς κανόνες της γραμματικής. Βρήκαν ότι τα αλκάλια του DNA μας ακολουθούν την γραμματική και έχουν κανόνες όπως στις γλώσσες μας. Έτσι οι ανθρώπινες γλώσσες δεν παρουσιάστηκαν τυχαία αλλά είναι ανάκλαση του κληρονομικού DNA μας. !


Ο Ρώσος Βιοφυσικός και Μοριακός Βιολόγος Pjotr Garjajev και οι συνάδελφοί του εξέτασαν επίσης την δονητική συμπεριφορά του DNA. Το συμπέρασμα ήταν: “Τα ζωντανά χρωμοσώματα λειτουργούν σαν Ολογραφικός Υπολογιστής με ενδογενή ακτινοβολία λέιζερ”. Αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν, για παράδειγμα, να διαμορφώσουν ορισμένα δείγματα ήχου σε μία ακτίνα λέιζερ η οποία επηρέασε την συχνότητα του DNA και φυσικά τις πληροφορίες του !!!!!


Καθώς η βασική δομή των αλκαλικών-ζευγών DNA και της γλώσσας όπως εξηγείται νωρίτερα ειναι της ίδιας δομής, δεν απαιτείται αποκωδικοποίηση του DNA. Αρκεί κανείς να χρησιμοποιήσει λέξεις και φράσεις της ανθρώπινης γλώσσας. Και αυτό αποδείχθηκε πειραματικά.



Το ζωντανό DNA (στους ζωντανούς ιστούς και όχι in vitro) θα αντιδρά πάντοτε σε ακτίνες λέιζερ διαμορφωμένες με γλώσσα η ακόμη ραδιοκύματα. Εάν βέβαια χρησιμοποιηθούν οι σωστές συχνότητες ήχου. Αυτό τελικά και επιστημονικά εξηγεί ότι η ύπνωση και τα σχετικά, επέχουν τόσο δυνατό αποτέλεσμα πάνω στους ανθρώπους και τα σώματά τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για το DNA μας να αντιδρά στην γλώσσα.



Ενώ οι δυτικοί ερευνητές κόβουν μεμονωμένα γονίδια DNA και τα τοποθετούν αλλού, οι Ρώσοι με ενθουσιασμό δημιούργησαν συσκευές οι οποίες επηρεάζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό μέσω διαμορφωμένων ραδιοφωνικών και φωτεινών συχνοτήτων, επισκευάζοντας έτσι τα γενετικά ελαττώματα.


Ακόμη έπιασαν πληροφοριακές μορφοδιατάξεις συγκεκριμένου DNA και τις εξέπεμψαν σε ένα άλλο, αναπρογραμματίζοντας τα κύτταρα με άλλα γονίδια. Έτσι επιτυχώς μεταμόρφωσαν για παράδειγμα έμβρυα βατράχων σε έμβρυα σαλαμάνδρας εκπέμποντας τις μορφοδιατάξεις του DNA! Με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η πληροφορία μεταδίδεται χωρίς παρενέργειες όπως όταν κόβουμε και ξανά προσθέτουμε μεμονωμένα γονίδια στο DNA.
Αυτό το πείραμα δείχνει την τεράστια δύναμη της Κάματο-Γενετικής, η οποία έχει μεγαλύτερη επιρροή στον σχηματισμό των οργανισμών, από ότι η Βιοχημική διεργασία.

  • Οι πνευματικοί δάσκαλοι ξέρανε από χιλιάδες χρόνια ότι το σώμα μας είναι δυνατόν να προγραμματιστεί με την γλώσσα, τις λέξεις και την σκέψη. Τώρα αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά και εξηγηθεί.
  • Φυσικά η συχνότητα πρέπει να είναι σωστή. Για αυτό δεν είναι ο καθένας επιτυχής στον εσωτερισμό ή δεν  μπορεί να κάνει πράγματα με την ίδια δύναμη.
  • Ο καθένας πρέπει να εργαστεί με τις εσωτερικές διεργασίες, για να αποκαταστήσει μια συνειδητή επικοινωνία με το DNA του.


Περισσότερα για το θέμα από την πηγή του κειμένου:
Φωτογραφία κειμένου: http://miastala.com

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ψωμί-το κλειδί της αυτάρκειας


για τους ζυμωτές της ελευθερίας.

Το ψωμί είναι μια από τις βασικές τροφές του ανθρώπου και πιθανότατα μία από τις πρώτες επεξεργασμένες τροφές του. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, στην Ελλάδα τα περισσότερα νοικοκυριά στο ύπαιθρο ήταν αυτάρκη σε ψωμί, αφού κάθε νοικοκυριό παρασκεύαζε το δικό του ψωμί, με το δικό του προζύμι, στον ιδιωτικό του ή στον κοινοτικό φούρνο. Σήμερα το ψωμί είναι υπόθεση των αρτοποιείων και ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν ένα κομμάτι του χρόνου τους στη παρασκευή σπιτικού ψωμιού. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που όταν αποφασίζουν να παρασκευάσουν το δικό τους ψωμί, δεν συμβιβάζονται με τη μαγιά που πουλάνε στους φούρνους η στα πολυκαταστήματα...


Μια κοινότητα ανθρώπων που ζει στο ύπαιθρο, έχει την ικανότητα να γίνει αυτάρκης στο ζήτημα του ψωμιού. Αυτό με μια πρώτη ματιά σημαίνει ότι η κοινότητα θα παράγει τα δικά της σιτηρά, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί νερό, το αλάτι θα της παρέχεται από τη γενναιόδωρη θάλασσα, οι ελιές θα τις εξασφαλίζουν το απαραίτητο λάδι, ενώ οι μέλισσες το μέλι. Ακόμη σημαίνει ότι κάποιος θα κατασκευάσει τα απαραίτητα ξύλινα, μεταλλικά και πήλινα σκεύη και ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος φούρνος. Τα πράγματα σίγουρα θα απλοποιηθούν αν αναφερθούμε σε μια ομοσπονδία κοινοτήτων… Κυρίαρχα βέβαια είναι αναγκαίο να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ΘΕΛΟΥΝ να ασχοληθούν και με το ζήτημα του ψωμιού.
Και οι κάτοικοι των πόλεων, όμως, δεν είναι απαραίτητο να ζούνε πλήρως υποταγμένοι στο εμπορικό πνεύμα της εποχής. Ακόμη και αν δε μπορείς να γίνεις αυτάρκεις σε αστικές συνθήκες (εκτός και αν οι αστικές αυτές συνθήκες επιτρέπουν την παραγωγή των βασικών πρωτογενών προϊόντων), μπορείς να παρασκευάζεις το δικό σου ψωμί με προζύμι. Επίσης, ακόμη και αν δε ζεις τις κοινοτικές συνθήκες που σου προσφέρει το ύπαιθρο μέσα σε μια πόλη, είναι εφικτό ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή συμφωνία να παράγει σχεδόν κοινοτικά το ψωμί του. Ίσως είναι δυνατή η δημιουργία μιας κολλεκτίβας ψωμιού στην πόλη…



Το σημείο - κλειδί για την αυτάρκεια στο ζήτημα του ψωμιού, είναι αναμφίβολα το προζύμι. Από τη στιγμή που μπορείς να κατασκευάσεις προζύμι, είσαι ανεξάρτητος από τη τεχνητή μαγιά που πωλείται και, βέβαια, δεν μπορείς να παρασκευάσεις. Η μαγιά που χρησιμοποιείται στην αρτοβιομηχανία, παρασκευάζεται από καλλιέργειες του μύκητα Saccuromices cerevisioce και περιέχει περίπου 70% νερό. Δεν είναι όμως απαραίτητη, αφού μπορείς με βασικό συστατικό αλεύρι και νερό να "πιάσεις" το δικό σου προζύμι. Πέρα όμως από το ζήτημα της αυτάρκειας, το ψωμί με προζύμι έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα το οποίο οφείλεται σε δευτερογενές ζυμώσεις που γίνονται με το προζύμι και οι οποίες είναι άγνωστες στις διαδικασίες που γίνονται με τη τεχνητή μαγιά.

Οποιαδήποτε περιγραφή κι αν γίνει πάνω στη διαδικασία του ζυμώματος του ψωμιού, δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον - α που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, όσο η πρακτική εφαρμογή, η επιτυχία ή η αποτυχία της κάθε φοράς που ξεκινάει να κάνει κανείς ψωμί.

Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, απελευθερώνεται από το αλεύρι η γλουτένη, η ουσία που δίνει την ελαστικότητα στη ζύμη. Για να έχει επιτυχία το ζύμωμα, πρέπει να είναι αργό και με σταθερό ρυθμό, ώστε η γλουτένη να λειτουργήσει με τρόπο που θα δώσει στο ψωμί τη σπογγώδη μορφή του, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για να είναι εύκολη η πέψη του ψωμιού. Η ζύμη χρειάζεται να τραβιέται, να απλώνεται και να αναποδογυρίζει πολλές φορές ώστε να γίνει σωστή οξυγόνωση. Αν το ψωμί είναι ζυμωμένο όσο πρέπει, τρίβοντας την επιφάνειά του με βρεγμένο δάχτυλο, βλέπεις κάποια άσπρα κομματάκια, που είναι η γλουτένη.

Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος 200 γρ. αλεύρι (φρεσκοαλεσμένο αν είναι δυνατόν) με λίγο φρέσκο, χλιαρό, νερό (αν είναι δυνατό χωρίς χλώριο, γιατί το χλώριο μπορεί να αλλοιώσει τη διαδικασία) στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κουταλιά μέλι και προσθέτουμε ένα κουταλάκι λάδι και ένα αλάτι. Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει ένας σχετικά σφιχτός χυλός. Σκεπάζουμε το σκεύος (αν είναι δυνατόν να κλείσει αεροστεγώς) και το αφήνουμε σκεπασμένο με κουβέρτες, σε όσο το δυνατόν πιο σταθερή θερμοκρασία. Μετά από 48 ώρες, πρέπει να αρχίσουν να σχηματίζονται κάποιες φουσκάλες στην επιφάνεια. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό (σε κάθε στάδιο ισχύει ότι αναφέρθηκε για το χλώριο) και τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμη σαν την προηγούμενη. Σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε για άλλες 48 ώρες σε σταθερή, όσο γίνεται, θερμοκρασία. Η σταθερή θερμοκρασία (γύρω στους 20ο C) είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να πετύχει το προζύμι. Αν όλα έχουν πάει καλά, το προζύμι είναι πλέον έτοιμο. Η επιφάνειά του θα είναι γεμάτη μικρές φουσκάλες και θα έχει ξυνίσει. Είμαστε έτοιμοι για το πρώτο ψωμί!

Βάζουμε δύο κιλά αλεύρι στο σκεύος που θα ζυμώσουμε, ρίχνουμε δύο κουταλιές αλάτι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, όπου ρίχνουμε το προζύμι. Ρίχνουμε τέσσερις κούπες χλιαρό νερό και δουλεύουμε τη ζύμη ώσπου να γίνει μία ομοιογενές μάζα που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι να κάτσει για περίπου δύο ώρες σκεπασμένο με κουβέρτες, ώστε να φουσκώσει. Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε καρβέλια, τα πλάθουμε και τα αφήνουμε άλλες δύο ώρες σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσουν.
Δε ξεχνάμε σε αυτό το στάδιο να κρατήσουμε μια γροθιά ζυμάρι (ή περίπου 200 γρ.), το οποίο θα είναι το προζύμι για την επόμενη φορά. Το κομμάτι που κρατήσαμε το διατηρούμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Αφού προθερμάνουμε το φούρνο στους 240ο C, βάζουμε τα καρβέλια στο φούρνο, αφού τα χαρακώσουμε, για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, και χωρίς να ανοίξουμε καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος το φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σους 200ο C και ψήνουμε για ακόμη 25 λεπτά περίπου. Το ψωμί μάλλον είναι έτοιμο. Αν όταν το χτυπάμε από κάτω ακούγεται ένας ξερός ήχος, σαν να χτυπάμε ξύλο, το ψωμί έχει ψηθεί καλά. Αν ακουστεί ένα υπόκωφος, σιγανός ήχος, τότε πρέπει να συνεχίσουμε το ψήσιμο.
***************************************************************
Για να ενεργοποιήσουμε το προζύμι που κρατήσαμε τη τελευταία φορά που κάναμε ψωμί, το βγάζουμε από το ψυγείο και το ζυμώνουμε με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε 12 ώρες σε σχετικά σταθερή θερμοκρασία (20οC) και κατόπιν μπορούμε να κάνουμε το ψωμί.

Γιατί τρέμουν την δραχμή;




Γράφει ο Παναγιώτης Τραϊανού    
                                                                                                

Αυτό, το οποίο φοβούνται όλοι αυτοί, είναι η ΔΡΑΧΜΗ.

Γιατί τους φοβίζει η Δραχμή και όχι το Λέβ, το Φιορίνι το Ζλότι ή η Κορώνα;

Γιατί η Δραχμή "ακουμπάει" στη Μεσόγειο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά τους. Ό,τι "ακουμπάει" στη Μεσόγειο, γίνεται "καταλύτης" οικονομικών εξελίξεων. Μια Δραχμή της Μεσογείου απειλεί το Ευρώ, το οποίο ακουμπάει κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία της Βορείου Ευρώπης.
Η Μεσόγειος αποδίδει χρυσάφι, είτε λειτουργεί η οικονομία είτε όχι, ενώ το Ευρώ, για να είναι ισχυρό, πρέπει να υπάρχει παραγωγή. Η Μεσόγειος δίνει μεροκάματο σε κάποιον, ακόμα κι αν αυτός κάθεται σταυροπόδι σε κάποια αμμουδιά, ενώ η βιομηχανία δίνει μεροκάματο μόνον σε κάποιον που ιδρώνει πάνω σε έναν τόρνο.


Η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος ή η Μύκονος μπορεί στη φαντασία του κόσμου να είναι παραμυθένια νησιά, αλλά στην οικονομία της αριθμητικής είναι μορφές κεφαλαίου. Κεφαλαίου μεγάλης οικονομικής απόδοσης, η οποία είναι μετρήσιμη. Όμως, όταν κάτι είναι μετρήσιμο, είναι ταυτόχρονα και συγκρίσιμο. Άρα η Κρήτη, η Κέρκυρα και τα άλλα τα νησιά στον "Πλανήτη" της οικονομίας εκτός από όμορφοι τουριστικοί προορισμοί είναι και γίγαντες του κεφαλαίου, όπως είναι η Siemens, η Coca-Cola ή η Heinz.

Όποιος κατέχει αυτό το κεφάλαιο, δεν κινδυνεύει στον αγώνα της επιβίωσης.
Αυτό είναι το πρόβλημα κάποιων. Το κεφάλαιο της Μεσογείου. Το καλύτερο και πιο αποδοτικό κεφάλαιο δίπλα στην πλουσιότερη αγορά του Πλανήτη. Αυτή είναι η δύναμη της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος εισπράττει ό,τι υπάρχει —είτε πολύ είτε λίγο— στις τσέπες του κόσμου, ενώ η παραγωγή εισπράττει μόνον όταν υπάρχει οικονομική λειτουργία.


Τώρα, που η οικονομική κρίση έγινε παγκόσμια και ομοιογενής, οι ισχυροί του συστήματος φοβούνται τον πρώτο λαό, ο οποίος θα προσπαθήσει να επιβιώσει, χωρίς να σέβεται τις αρχές του δικού τους συστήματος. Φοβούνται τον πρώτο λαό, ο οποίος, λόγω της θέσης του ή της ιδιομορφίας του κεφαλαίου του, θα λειτουργήσει με έναν "ανορθόδοξο" τρόπο, που θα αποτελεί κακό "παράδειγμα" για τους υπολοίπους. Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας —και με τη φτώχεια να είναι μια συνεχής και μόνιμη απειλή ακόμα και για τους λαούς των ισχυρών κρατών— φοβούνται τον πρώτο λαό, ο οποίος θα λειτουργήσει ιδιόμορφα, λόγω των ιδιομορφιών του.
Με ένα τεράστιο "ποίμνιο", το οποίο πρέπει να το οδηγήσουν μέσα σε μια πρωτοφανή "καταιγίδα" φτώχειας και ανεργίας, φοβούνται το πρώτο "πρόβατο", το οποίο θα πιάσει "άκρη" και δεν θα τους ακολουθεί, χωρίς όμως να απειλείται με "καχεξία" εξαιτίας της επιλογής του.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η Δραχμή δεν είναι απλό πράγμα.
Η Δραχμή μπορεί να γίνει μια "τρύπα" στο "σκάφος", που λέγεται παγκόσμιο σύστημα.
Όμως, καμία "τρύπα" δεν είναι ασήμαντη …όσο μικρή κι αν είναι.
Η πιο ασήμαντη τρύπα μπορεί να βυθίσει το μεγαλύτερο "καράβι", αν αυτή δεν προσεχθεί. Ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό "οικοδόμημα" κινδυνεύει από την ασήμαντη Δραχμή της ασήμαντης ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτόν τον λόγο οι πάντες αγωνιούν για την τύχη αυτής της οικονομίας. Γι' αυτόν τον λόγο οι πάντες θέλουν να συναντηθούν με τον Γιώργο Παπανδρέου και να τον "βοηθήσουν". Τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Γιατί; Γιατί οι ισχυροί του ατλαντισμού έχουν κάνει την "πατάτα" όλων των αιώνων.
Παρασυρμένοι από το γυφταριό του σιωνισμού, έκαναν λάθη αδιανόητα για το σύστημα. Εξανέμισαν το κεφάλαιό τους και διέλυσαν το πλαίσιο, που καθιστούσε ελεγχόμενο το κεφάλαιο των εχθρών τους.

Στην πραγματικότητα σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής γιγαντομαχίας.
Οι ατλαντικές δυνάμεις δίνουν τον αγώνα τους απέναντι στις δυνάμεις της Μεσογείου. Οι δυνάμεις των δύο ακτών του Ατλαντικού δίνουν αγώνα απέναντι στις δυνάμεις των ακτών της Μεσογείου. Οι δυνάμεις των Αγγλοσαξόνων, των Άγγλων, των Σαξόνων των Φράγκων, των Ούννων και των Γότθων. Οι κυρίαρχες δυνάμεις των τελευταίων αιώνων. Οι δυνάμεις, που κάποτε νίκησαν τη Μεσόγειο και την έλεγξαν απόλυτα στο διάστημα της παντοκρατορίας τους. Όλοι αυτοί πρέπει να δώσουν σήμερα τον υπερπάντων αγώνα, εφόσον γνωρίζουν ότι, αν τον χάσουν, θα χαθούν και οι ίδιοι από το προσκήνιο. Γιατί; Γιατί —άσχετα αν η μία πλευρά του Ατλαντικού έχει "επενδύσει" στο Δολάριο και η άλλη έχει "επενδύσει" στο Ευρώ— και οι δύο τους έχουν "επενδύσει" στον υπερεθνικό σχεδιασμό της Νέας Τάξης.

Αυτό είναι πλέον το πρόβλημά τους.
Μετακίνησαν τον ιμπεριαλισμό τους από την παραγωγή στο εμπόριο.
Εκεί, που έλεγχαν όλο τον κόσμο με τα σιδερόφρακτα εργοστάσιά τους, επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο με γύφτικους "πάγκους" της αγοράς. Έχοντας λοιπόν χάσει —λόγω του εμπορικού σχεδιασμού της Νέας Τάξης— τον έλεγχο της παραγωγής, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο της ισχύος τους στον έλεγχο της αγοράς. Αυτό γίνεται μέσω των μεγάλων πολυεθνικών του εμπορίου.
Εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, η Makro, η Lidl, η Aldy, η Carrefour, η Media Markt, η Praktiker, η Jumbo, η Leroy Merlin, είναι οι "πλατφόρμες" του νέου εμπορικού ιμπεριαλισμού. Είναι "άρματα", τα οποία μονοπωλούν την παγκόσμια αγορά και άρα εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος στα παγκόσμια κέρδη.

Αν όμως στα ταμεία αυτών των εταιρειών βρίσκεται η δύναμη της εισπρακτικής "μηχανής" των ιμπεριαλιστών, τότε στα "ράφια" αυτών των εταιρειών βρίσκεται το πραγματικό μυστικό αυτής της δύναμης. Στα "ράφια" αυτών των εταιρειών στην πραγματικότητα δίνουν τη μάχη της επικράτησης —υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού— οι δικές τους εταιρείες. Στα "ράφια" αυτών των εταιριών αποφασίζεται ποια εταιρεία θα γίνει χρυσοφόρα "Coca-Cola" και ποια θα γίνει "Τέλος-Κόλα" πριν καν ξεκινήσει. Αυτές οι εμπορικές εταιρείες-μονοπώλια της αγοράς αποφασίζουν για το ποιες από τις παραγωγικές εταιρείες θα γιγαντωθούν και θα επικρατήσουν στους κλάδους τους. Αυτές είναι το "δίκτυο", που αποφασίζουν ποιος θα "κυκλοφορεί" στην παγκόσμια αγορά. Αυτές είναι που αποφασίζουν υπέρ των "ομογάλακτών" τους και εις βάρος όλων των άλλων.

Από αυτήν τη δυνατότητα πήραν το "θάρρος" οι ιμπεριαλιστές και μετακίνησαν την παραγωγή τους στην Κίνα.
Ήταν σίγουροι ότι με αυτές τις εταιρείες θα έλεγχαν την παγκόσμια παραγωγή, όποιος κι αν ήταν αυτός, που πραγματικά θα παρήγαγε. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής τους ήταν πρωτοφανές για την παγκόσμια οικονομική ιστορία. Οι "παραγωγικές" εταιρείες, που μονοπωλούν την αγορά, δεν είναι πλέον βιομηχανικές εταιρείες. Είναι εταιρείες βιομηχανικού "χαρτοφυλακίου". Είναι εταιρείες, οι οποίες θεωρητικά παράγουν, ενώ στην πραγματικότητα απλά διατηρούν υπό την κατοχή τους τις "πατέντες", οι οποίες επιτρέπουν τη νόμιμη παραγωγή. Αυτές οι εταιρείες, που μονοπωλούν το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς, μονοπωλούν και την ελληνική αγορά.

Αν η ελληνική οικονομία —εξαιτίας της σημερινής της κακής οικονομικής κατάστασης— αναγκαστεί να υποχωρήσει στο επίπεδο της Δραχμής, όλες αυτές οι εταιρείες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά της. Γιατί; Γιατί θα χάσουν την ανταγωνιστικότητα τους μέσα σ' αυτήν. Γιατί απλούστατα τα λειτουργικά τους έξοδά θα βρίσκονται στο επίπεδο του πανάκριβου Ευρώ —λόγω της διεθνιστικού τύπου δραστηριότητάς τους— αλλά τα έσοδά τους θα πρέπει να περιοριστούν στο επίπεδο της φτηνής Δραχμής.
Το πρόβλημα αυτών των εταιρειών θα είναι ακόμα πιο σοβαρό, γιατί όλα αυτά τα χρόνια αφήνονταν να αισχροκερδούν, προκειμένου να εγκατασταθούν εύκολα —και τζάμπα, εφόσον το έκαναν με τα χρήματα των Ελλήνων— μέσα στην ελληνική αγορά και να εμφανίζουν μεγάλες κερδοφορίες για τους μετόχους τους.

Η διαφθορά του ελληνικού κράτους ήταν αυτή, η οποία τους επέτρεπε αυτήν την τρομερής εντάσεως αισχροκέρδεια. Η διαφθορά, που οι ίδιες αυτές οι εταιρείες προκάλεσαν. Η διαφθορά, που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα των χαμηλότερων μισθών της Ευρώπης να έχει μια από τις πιο ακριβές αγορές της. Όλα αυτά δεν ήταν τυχαία. Αυτές οι εταιρείες διέφθειραν τις προδοτικές —μητσοτακικές και σημιτικές— ηγεσίες, οι οποίες επέτρεψαν τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις κερδοσκοπίας αυτών των εταιρειών, οι οποίες εκκρεμούν στις αρμόδιες "ανεξάρτητες" αρχές, "περιμένοντας" υποτίθεται κάποτε να διερευνηθούν.

Κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα, αν αυτές οι υποθέσεις κάποτε ανοιχθούν και κριθούν.
Πηγή:http://originalmakedon.blogspot.com/2011/12/blog-post_8915.html

Ένα διδακτικό παραμύθι για όσα μας συνέβησαν, για όσα θα συμβούν…



Ένα ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε.
Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε, όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!
Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ....


ανακοινώσει το φοβερό νέο!


- Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!


Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:
"Κύρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"


Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"


Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε:
"Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα".


Τότε το ποντίκι στράφηκε προς το βόδι και του φώναξε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"


Και το βόδι απάντησε:
"Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχεις, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι ένα τσιμπηματάκι στο δέρμα μου!"


Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!


Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη.


Μέσα στη νύχτα όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι... Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.


Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες…


Έτσι ο αγρότης «έσφαξε την κότα» για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!


Η γυναίκα όμως πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας από ένα 8ωρο.


Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να «σφάξει το γουρούνι».


Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλίτωσε! Πέθανε! Στην κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος, γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι.


Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να «σφάξει το βόδι».


Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν'-έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη...


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ:
Χάσαμε την ανθρωπιά μας. και ενισχύσαμε τον ατομισμό μας...!
Όταν κάποιος δίπλα μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο.
Είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ' αυτό το πλοίο που λέγεται ζωή.
Ο καθένας μας αποτελεί τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας.
Eίμαστε σαν τις ίνες ενός υφάσματος.
Και αν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, το ύφασμα είναι άχρηστο...


ΤΕΛΙΚΑ
Εμείς είμαστε τα ποντικάκια..
Εμείς όμως είμαστε και οι κότες..
Εμείς και τα γουρούνια.
Εμείς και τα βόδια.
Δεν είναι αδύνατον να γελάμε, αν δεν γελάει ολόκληρη η γειτονιά.


Καλή χρονιά σε όλους, στους ανθρώπους και στα ζώα...

Πηγή:http://www.katohika.gr/2011/12/blog-post_9908.html

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το ιχθυέλαιο Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός



Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πλέκουν το εγκώμιο ενός θρεπτικού συστατικού, τόσο αποτελεσματικού που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία εκατοντάδων ασθενειών. Δες ποιο είναι και πώς επιδρά πάνω σου.
Οταν ο Ράνταλ ΜακΚλόι εισήχθη στα επείγοντα του νοσοκομείου Ρούμπι Μεμόριαλ της Δυτικής Βιρτζίνια ήταν σχεδόν νεκρός. Ο 27χρονος ανθρακωρύχος είχε περάσει 41 ώρες θαμμένος 3,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της γης, μετά από μία έκρηξη που έγινε στο ορυχείο στο Σάγκο της Δυτικής Βιρτζίνια. Οι άλλοι δώδεκα που ήταν μαζί του πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου.
«Απ' όσο ξέρουμε επέζησε από τη μεγαλύτερη έκθεση σε δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα» λέει ο Τζούλιαν Μπέιλς,
ο νευροχειρουργός που ήταν υπεύθυνος. Ο ΜακΚλόι ήταν σε κώμα, η καρδιά του μόλις που χτυπούσε, ένας από τους πνεύμονές του είχε καταρρεύσει και το συκώτι και τα δύο νεφρά του είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Ακόμα κι αν τα κατάφερνε, οι γιατροί πίστευαν ότι ο ΜακΚλόι θα είχε βαριές εγκεφαλικές βλάβες, αφού το μονοξείδιο του άνθρακα είχε αφαιρέσει το προστατευτικό κάλυμμα μυελίνης από τους περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου του. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επανέλθεις από εγκεφαλικό τραυματισμό» λέει ο Μπέιλς.
«Δεν υπάρχει φάρμακο για να σε βοηθήσει». Τη στιγμή που ο ΜακΚλόι δεχόταν εγχύσεις οξυγόνου σε έναν υπερβαρικό θάλαμο, ο Μπέιλς είχε μία επιφοίτηση: έδωσε εντολή για μία ημερήσια δόση 15.000 mg εικοσιδυεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσοπενταενοϊκού οξέος (EPA).
Σε απλά ελληνικά, του έδωσε ιχθυέλαιο.Μετά από κάποιες εβδομάδες, ο ΜακΚλόι, πέρα από κάθε προσδοκία, βγήκε από το κώμα. Αυτό από μόνο του ήταν εκπληκτικό, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Τις επόμενες εβδομάδες εξέπληξε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους ανακτώντας τη μνήμη και σταδιακά την ικανότητά του να περπατάει, να μιλάει και να βλέπει, σε μία επαναφορά που πολλοί έχουν ονομάσει θαυματουργή. Αν και ο Μπέιλς πιστεύει ότι ο υπερβαρικός θάλαμος έκανε κάποια δουλειά στη μυελίνη, νομίζει ότι η κύρια ευθύνη βρίσκεται αλλού.

«Τα ω-3 βοήθησαν στην αναδόμηση της κατεστραμμένης φαιάς και λευκής ουσίας του εγκεφάλου του» λέει ο Μπέιλς, που πλέον παίρνει το φάρμακό του καθημερινά καταναλώνοντας ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου κάθε πρωί. Σύμφωνα με τις συστάσεις του, ο ΜακΚλόι, που αναρρώνει στο σπίτι, συνεχίζει να παίρνει ιχθυέλαιο κάθε μέρα. «Θα έλεγα ότι πρέπει να το παίρνει για όλη τη ζωή του» σου λέει ο Μπέιλς. «Πιστεύω το ίδιο για όλους».
Καλά κρυμμένος θησαυρός
Ισως αυτό που χρειαζόταν το ιχθυέλαιο ήταν ένας καλύτερος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Αυτή δεν είναι η πρώτη επαφή της ιατρικής κοινότητας με τα ω-3. Το 1970, δύο Δανοί ερευνητές, ο Χανς Ολαφ Μπανγκ και ο Γιορν Ντίερμπεργκ, ταξίδεψαν στη Γροιλανδία για να διαπιστώσουν γιατί οι Εσκιμώοι, ενώ έχουν διατροφή υψηλή σε λίπη, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών.
Βρήκαν ότι το αίμα των Εσκιμώων είχε υψηλά επίπεδα ω-3 θέτοντας την πρώτη ένδειξη σύνδεσής τους με την υγεία της καρδιάς.
Αν κι αυτή η ανακάλυψη είχε αποτέλεσμα τη διενέργεια πολλών ερευνών παλαιότερα, το κοινό ενδιαφερόταν για άλλα θρεπτικά συστατικά, κανένα από τα οποία δεν είχε τις λέξεις «ψάρι» ή «λιπαρά» στο χαρακτηρισμό του. Υπάρχουν τρεις τύποι ω-3: DHA και EPA, που βρίσκονται στα ψάρια και στα φύκια (απ’ όπου τα παίρνουν και τα ψάρια), και το α-λινολενικό οξύ (ALA) που βρίσκεται σε φυτά, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Και τα τρία έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά που αποδίδονται στο DHA και στο EPA έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο μπορούν όχι μόνο να μειώσουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να αναπτύξει καρδιοπάθειες ή να πάθει εγκεφαλικό, αλλά ίσως και να βοηθήσουν ενάντια σε παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, το άσθμα, αυτοάνοσες διαταραχές και διαταραχές έλλειψης προσοχής/υπερκινητικότητας. Οι ερευνητές τώρα μελετούν πώς αυτά τα πολυδιάστατα λίπη μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο ή να κάνουν τους φυλακισμένους λιγότερο επιθετικούς.
«Τα ω-3 είναι θαυματουργά!» σου λέει ο Τζινγκ Κανγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε διάσημος τροποποιώντας γενετικά γουρούνια, έτσι ώστε να κατασκευάζουν ω-3 στο κρέας τους.
«Οχι μόνο για την καρδιά σου αλλά και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των γυναικών και των παιδιών - εκπλήσσομαι από το πόσο σημαντικά είναι».
Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ω-3 θα έπρεπε να μπουν στα βασικά θρεπτικά συστατικά ως το ίδιο σημαντικά για την υγεία, όπως και οι βιταμίνες Α και D. «Εμπλέκονται στο μεταβολισμό κάθε ξεχωριστού κυττάρου» λέει η Αρτεμις Σιμοπούλου, γιατρός και πρόεδρος του Κέντρου για τη Γενετική, τη Διατροφή και την Υγεία στην Ουάσιγκτον. «Είναι ένα μέρος της βασικής θρέψης του οργανισμού σου». Κάποιοι βλέπουν τα ω-3 ως ένα θρεπτικό στοιχείο, άλλοι τα θεωρούν αμφισβητήσιμα. «Τα ω-3 έχουν πάρει δυσανάλογα μεγάλη προσοχή» λέει η Μάριον Νεστλ, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Η έρευνα μέχρι στιγμής είναι αντιφατική. Είναι υγιεινά, αλλά δεν νομίζω ότι, αν δεν τα λαμβάνεις, θα πεθάνεις από καρδιακή προσβολή».
Ενα ψάρι που το λέγανε Menhaden

Κοιτάω το ψάρι (Brevoortia tyrannus) που κείτεται στον πάγκο του εργαστηρίου. Με κοιτάει κι αυτό με το νεκρό μάτι του. Μέχρι πριν από λίγες ώρες κολυμπούσε στον Κόλπο του Τσέσαπικ με 2.000.000 φίλους του. Αύριο θα λιωθούν σε μία γιγάντια πρέσα, για να κάνουν 37.000 λίτρα ιχθυελαίου, που προορίζονται για κάψουλες και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3.
«Δεν είναι και πολύ εντυπωσιακός, έτσι δεν είναι;» μου λέει η Τζέιν Κράουθερ, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Διατροφής της Ωμέγα Πρωτεΐνης. Δεν μπορώ να διαφωνήσω: έχω έρθει στο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής ιχθυελαίου, στο Ρίντβιλ της Βιρτζίνιας, και τώρα είμαι πρόσωπο με το πτερύγιο με αυτό που ένα πόστερ στον τοίχο ονομάζει «MENHADEN... ΤΟ ΨΑΡΙ-ΘΑΥΜΑ!». Δεν πετάω τη σκούφια μου από τη χαρά μου. Από τους περισσότερους ανθρώπους, το menhaden δεν θεωρείται καν βρώσιμο, αφού έχει πολλά κόκαλα, πολύ λίπος και λίγη σάρκα.

Ο Κρόφορντ λέει ότι τρία γράμματα: DHA. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ρουφάει DHA» σου λέει. «Είναι η μόνη ουσία που υποστηρίζει τέτοιο επίπεδο νευρωνικής ανάπτυξης και νοητικών λειτουργιών».
Ερευνες έχουν δείξει ότι το DHA βοηθάει στη σταθεροποίηση των συνδέσεων μεταξύ του εγκεφάλου και των κυττάρων, ειδικά ενδομητρίως, όπου οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το IQ του παιδιού τους μέχρι κι έξι πόντους.
κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τρώμε υπερβολικά πολύ κρέας σήμερα. Τρώμε κάπου 20 κιλά ψάρι το χρόνο σε αντίθεση με 80 κιλά κρέας. Αν και το συκώτι σου μπορεί να παραγάγει μικροσκοπικές ποσότητες DHA κι EPA όταν λαμβάνεις ALA από σπόρους και ξηρούς καρπούς, τα τελευταία δεν είναι και οι αγαπημένες τροφές σου. Η αλλαγή των αγροτικών μεθόδων έχουν χειροτερέψει την κατάσταση. Η περιεκτικότητα ω-3 του κρέατος, του γάλακτος και των αυγών έχει καταβαραθρωθεί τώρα που τα ζώα δεν τρέφονται με γρασίδι (που είναι πλούσιο σε ALA) αλλά τρώνε καλαμπόκι, σιτάρι κι άλλους σπόρους, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μία άλλη ομάδα λιπαρών οξέων, τα ω-6. Βασικά, η εξαφάνιση των ω-3 από τη διατροφή μας έχει συμπέσει με την τρομερή αύξηση στη λήψη ω-6, κυρίως με μορφή δημητριακών, σπόρων κι επεξεργασμένων τροφίμων που φτιάχνονται με υδρογονωμένα έλαια.
Η Σιμοπούλου εκτιμά ότι στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων τρώγαμε ίση ποσότητα κι από τα δύο. Σήμερα αυτή η αναλογία είναι περίπου 15 φορές περισσότερα ω-6 από ω-3.«Αυτό είναι που μας σκοτώνει» σου λέει ο Λαντς. «Η ισορροπία ανάμεσα στα ω-6 και τα ω-3 έχει διαταραχθεί παντελώς». Αυτοί οι δύο τύποι λιπαρών οξέων έχουν μία βιοχημική γιν και γιανγκ σχέση: τα ω-3 μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, ενώ τα ω-6 την αυξάνουν. Κάθε λιπαρό οξύ είναι ουσιώδες: για παράδειγμα, αν η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ αδύναμη, δεν θα μπορείς να καταπολεμήσεις μια μόλυνση. Θεωρητικά, η επήρεια του κάθε λιπαρού οξέος είναι τέτοια ώστε δημιουργείται ισορροπία. Σήμερα, όμως, το πλεόνασμα των ω-6 είναι τέτοιο, ώστε μας έχει φέρει σε μόνιμη κατάσταση φλεγμονής. «Ο λόγος για τον οποίο παίρνεις ιβουπροφένη και Celebrex κι όλα αυτά τα μη στεροειδή είναι που τον ξυπνούσε τα βράδια. Τελικά ο ορθοπεδικός του, Τόμας Μιντ, του σύστησε να παίρνει συμπλήρωμα ω-3. «Δεν περίμενα και πολλά. Αφού, όμως, είχα δοκιμάσει τα πάντα είπα να το κάνω κι αυτό» σου λέει ο ΜακΓκίχιν, που άρχισε να παίρνει το συμπλήρωμα ιχθυελαίου μαζί με το κανονικό αντιφλεγμονώδες φάρμακό του, το Voltaren. Μία εβδομάδα μετά συνειδητοποίησε ότι το σφίξιμο στο πόδι του είχε αρχίσει να υποχωρεί. Μπορούσε να περπατήσει ξανά όπως όταν ήταν νέος πριν το σπάσει. «Ο Μιντ πρέπει να είναι ιδιοφυΐα!» λέει ο ΜακΓκίχιν σήμερα, αν και ο Μιντ το θέτει με περισσότερη μετριοπάθεια. «Διάβασα τη βιβλιογραφία. Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων, που υποστηρίζει ταοφέλη των ω-3 στον αρθριτικό πόνο».
Αναφέρει έρευνα του 2006 του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ σε 125 άτομα με πόνο στον αυχένα και τη μέση, στην οποία το 60% των συμμετεχόντων ανέφερε μειωμένο πόνο μετά τη λήψη συμπληρωμάτων ω-3. Οι κλινικές έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να μειώσουν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται. Οντως, στα δύο χρόνια που ο Μιντ προτείνει τα συμπληρώματα ω-3 στους ασθενείς του έχει δει τεράγια να προλάβεις την παραγωγή αυτών των φλεγμονωδών κυττάρων» σου λέει ο Τζόζεφ Χίμπελν, ένας νευροεπιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. «Αυτό μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα του αγοριού, που κλείνει μία τρύπα στο φράγμα με το δάχτυλό του. Το δάχτυλο είναι η πανάκριβη φαρμακολογία και το νερό είναι τα ω-6».

Λαδάκι στο τρίξιμο Ο Αντριου ΜακΓκίχιν κουτσαίνει εδώ και μισό αιώνα. «Ηλίθιο ποδόσφαιρο» μουρμουρίζει ο 83χρονος κάτοικος του Αλεντάουν της Πενσιλβανίας. Εσπασε το δεξιό γόνατό του όταν ήταν 30 χρόνων και παρά τα χειρουργεία και τα φάρμακα, ο πόνος έγινε τόσο έντονος στια αλλαγή στην ιατρική πρακτική του. «Πλέον, σχεδόν ποτέ δεν δίνω αντιφλεγμονώδη φάρμακα» σου λέει. «Οι υπάλληλοί μου αστειεύονται λέγοντας ότι θα μας πετάξω στο δρόμο με την πρακτική που ακολουθώ με το ιχθυέλαιο».
Τα ω-3 λειτουργούν ως εσωτερική παγοκύστη, εν μέρει γιατί ενθαρρύνουν την παραγωγή διάφορων ουσιών που μειώνουν τη φλεγμονή.
«Τα ω-3 χρησιμοποιούν τις ίδιες βιοχημικές οδούς με τους αναστολείς COX-2, όπως είναι το Vioxx, απλώς πιο ψηλά στη νευρωνική οδό» λέει ο Μιντ. Αυτό σημαίνει ότι τα ω-3 θεραπεύουν την αιτία αντί για το σύμπτωμα. Ερευνες που γίνονται τώρα δείχνουν ότι αυτή η ιδιότητα που έχουν να ανακουφίζουν τις φλεγμονές είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους τα ω-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως είναι οι εξής. Καρδιακή προσβολή κι εγκεφαλικό:
Οι καρδιολόγοι πλέον πιστεύουν ότι η χρόνια φλεγμονή προκαλεί την εμφάνιση της αρτηριακής πλάκας. Στη σημαντικότερη έρευνα που έχει δημοσιευτεί, επιζώντες από καρδιακή προσβολή που πήραν 900 mg ιχθυέλαιο είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από δεύτερη καρδιακή προσβολή και 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με αυτούς που δεν το πήραν.Τα ω-3 μπορούν να προστατεύσουν τις αρτηρίες σου και με άλλους τρόπους, αφού μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τις κάνουν πιο ελαστικές. Πρόσθεσε και την ικανότητα που έχουν να βελτιώνουν την ηλεκτρική επικοινωνία μεταξύ των καρδιακών κυττάρων, άρα προλαμβάνοντας την αρρυθμία, κι έτσι μπορείς να καταλάβεις γιατί τα ω-3 ενδείκνυνται για θεραπεία από καρδιακή προσβολή σε πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Σε μία από αυτές τις χώρες, αν πάθεις καρδιακή προσβολή, συνταγογραφείται Omacor, ένα φάρμακο που στην ουσία είναι υπερσυγκεντρωμένο DHA και EPA.
Νόσος Αλτσχάιμερ:
Αν και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα, η έρευνα δείχνει ότι η νόσος οφείλεται σε εγκεφαλική φλεγμονή εκτός ελέγχου. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2007 στο American Journal of Clinical Nutrition, ηλικιωμένοι άντρες που έπαιρναν 350 mg DHA και EPA ημερησίως είχαν μικρότερη απώλεια των γνωστικών λειτουργιών από αυτούς που έπαιρναν 15 mg την ημέρα. Επίσης, ερευνητές στο Ινστιτούτο Rush για την Υγεία στην Τρίτη Ηλικία στο Σικάγο βρήκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.
Καρκίνος του προστάτη:
Εκτιμάται ότι η χρόνια φλεγμονή είναι υπεύθυνη για το 20% όλων των καρκίνων, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Σε έρευνα του Χάρβαρντ του 2003, που παρακολούθησε περίπου 48.000 άντρες για 12 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που έτρωγαν ψάρια περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη από αυτούς που έτρωγαν λιγότερο. Πάντως, πρόσφατη (και αμφισβητούμενη) έρευνα στο Journal of the American Medical Association αναφέρει ότι ακόμη δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πρόληψης του καρκίνου.
Κατάθλιψη:
Θα μπορούσαν τα ψάρια να είναι το απόλυτο φαγητό για να φτιάξεις τη διάθεσή σου; Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέλυσαν δείγματα αίματος από 43 μεσόκοπους άντρες και βρήκαν ότι η αναλογία υψηλών ω-6 με χαμηλά ω-3 συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτή κι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας περισσότερα λιπαρά ψάρια ή παίρνοντας συμπληρώματα ιχθυελαίου θα μπορέσεις να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη. Οπως βλέπεις υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία, τα οποία συνηγορούν υπέρ της χρησιμότητας των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σου. Γιατί, όμως, τα ω-3 ακόμη δεν έχουν ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα; Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες χώρες στον κόσμο οι υπηρεσίες τροφίμων βρίσκονται πολύ πίσω από την επιστημονική πρόοδο.
Πηγή:http://filosofia-erevna.blogspot.com/2009/07/blog-post.html