«Ζήσειας, χαίρε, χαίρε και πίε» πρόποση σε ένα διονυσιακό συμπόσιο στην Αθήνα του 4ου πκε αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι της διατροφής. Είναι κρίμα επειδή ο άνθρωπος δεν γνωρίζει πως λειτουργεί και τι είναι το Σώμα του να το καταστρέφει να το φθείρει, και να το γερνά στο διάστημα μιας σύντομης ζωής κάτι που χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί.
Η ζωή στην γη εμφανίστηκε για πρώτη φορά – από τα ευρήματα που έχουν βρεθεί- πριν 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί την πρόοδο και τις αλλαγές που γίνονται μόνο μέσα σε διάστημα 100 ετών, γιατί γίνονται μέσα σε χρονικό διάστημα που τις ζει. Μπορεί με το διάβασμα τις εικόνες και την πληροφορία να καταλάβει τις αλλαγές των τελευταίων 2.000 –5.000 χρόνων μόνο. Ο άνθρωπος δυσκολεύεται ούτε και θέλει να συλλάβει τις τεράστιες αθροιστικές αλλαγές που έγιναν μέσα σε ένα κύτταρο στην διάρκεια πλέον των 5.000.000.000 χρόνων.
Ο ανθρώπινος οργανισμός εξαρτάται ακόμη και σήμερα από τις διατροφικές συνήθειες αυτών των μακρινών προγόνων του, ενώ ταυτόχρονα έχει αλλάξει τελείως και ριζικά την καθημερινότητα του. Τρώει κρέας, ενώ έπαψε να είναι κυνηγός. Τρώει επεξεργασμένες τροφές, χωρίς καμιά διατροφική αξία εν γνώση του, και αρρωσταίνει, Έπαψε να κινείται στην καθημερινότητα και τον πνίγει η κατάθλιψη και το στρες. Αρρωσταίνει και γερνάει άσχημα και επώδυνα. Γιατί?
Πως θα το σταματήσει? Μπορεί να το σταματήσει? μπορεί να απεξαρτηθεί? Detox είναι η μαγική λέξη που θα κάνει τον σύγχρονο άνθρωπο να πάψει να επηρεάζεται να να εξαρτάται από αυτές τις διατροφικές συνήθειες που τον σκοτώνουν… και μπορεί να το κάνει Τώρα, Σήμερα.
Το Φαγητό Είναι Ισορροπία
Ανάμεσα στο μεγάλο φαγοπότι στους γάμους του Ερρίκου του Η της Αγγλίας με την Άννα Μπολέυν τον Ιανουάριο του 1533 και στο φύλλο του μαρουλιού ή στο καρότο μιας μοντέρνας εξαντλητικής δίαιτας θα πρέπει να βρούμε την ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στον τομέα της υγιεινής διατροφής, Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι πληροφορίες άλλαξαν τις απόψεις μας γύρω από το θέμα διατροφή. Είναι ανόητο και καταστροφικό για την υγεία μας να επιτρέπουμε στις εταιρίες διατροφικών προϊόντων με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα να μας παρασύρουν με διαφημίσεις για το τάδε τραγανό δήθεν, γαριδάκι και τσιπς, τις λαχταριστές σάλτσες, τα δροσερά αναψυκτικά και το νέο λάδι ή μαργαρίνη με την ικανότητα να φτιάχνει υπέροχες συνταγές και καταπληκτικά πρωινά.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε την αξία των βιταμινών. Ακόμη δεν πρέπει να μην ξέρουμε ποιό είδος πρωτεΐνης να τρώμε και ποιό να αποφεύγουμε. Χρειάζεται να είμαστε ενημερωμένοι γύρο από το ποιές είναι οι αιτίες που γερνάμε. Επίσης να εκτιμήσουμε την αξία της άσκησης όχι για επίδειξη και φιγούρα η εξωτερική ομορφιά αλλά για την ικανότητα της να μας κρατά νέους και υγιείς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δικές μας διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας. Πολλά από τα προβλήματα των σημερινών ανθρώπων τρίτης ηλικίας οφείλονται στις άσχημες διατροφικές συνήθειες που απέκτησαν από τους γονείς τους.
..Πρωταθλητές στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών αναδεικνύονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε., στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν ότι 3 στους 4 Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι» (site «Αθήνα 9.84» σελ. «Ζωή και υγεία» 30/7/08).
Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η παχυσαρκία για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν υστερούν και οι ενήλικες» (kathimerini.gr, 22-10-08).
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ., τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ, σε σχέση με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης. Ευθύνη στην αρνητική αυτή “πρωτιά” των νέων ωστόσο δεν έχουν μόνο οι εταιρείες αλλά και οι ίδιοι οι γονείς. Σε επικίνδυνες διαιτητικές συνήθειες επιδίδεται το 77% των νεαρών Ελλήνων καταναλωτών, “παρασυρμένο” από τις διαφημίσεις παιδικών τροφών. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, σε 20 περίπου χρόνια οι θάνατοι από κακή διατροφή θα υπερβαίνουν αυτούς από τα ναρκωτικά και το AIDS». (in.gr).
Στη χώρα μας βρισκόμαστε πρώτοι στον κατάλογο με τη μεγαλύτερη θνητότητα λόγω καρδιακών παθήσεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, ακόμα και τη Βόρεια Ευρώπη, που παραδοσιακά είχε αυξημένα ποσοστά. Οι μόνοι που μας ξεπερνούν σε θνητότητα είναι οι πρώην ανατολικές χώρες, λόγω υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής». (Εφημ. Μακεδονία, 25 Αυγούστου 2009)
«Θερίζει στη χώρα μας ο καρκίνος, ο οποίος ευθύνεται για περίπου 25.000 θανάτους ετησίως. Παρότι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την εμφάνιση της νόσου, παραμένουν πρωταθλητές στο… κάπνισμα, την έλλειψη φυσικής άσκησης και την παχυσαρκία. Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες γνωρίζουν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου, αλλά δεν λαμβάνουν μέτρα για να τους μειώσουν ή να τους εξαλείψουν.» (Εφημ Μακεδονία, 25 Αυγούστου 2009).
Η Ελλάδα έχει έναν από το χαμηλότερο εάν όχι το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη και την πρώτη θέση σε εκτρώσεις. Για να διατηρήσετε έναν πληθυσμό χρειάζεστε έναν ποσοστό γονιμότητας 2,1 στην Ευρώπη. Το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα από το 2003 έως το 2008 ήταν περίπου 1,34. Εάν αυτός ο τύπος γονιμότητας συνεχιστεί για πολλά έτη θα δούμε μια αιχμηρή πτώση στον πληθυσμό» (Site Υπογεννητικότητα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009).
Αναφέρεται και ως επιδημία του αιώνα μας χωρίς όμως να είναι ασθένεια. Ο λόγος για την πολυφαρμακία, στην οποία η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα ανάμεσα στην Ε.Ε. Τα αντιβιοτικά εξασθενούν το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικά τα μικρόβια και τα βακτηρίδια με την παρέλευση του χρόνου». (site: Deutsche Welle 25-8-09).
Άσχημες πρωτιές που θα πρέπει άμεσα και με ευθύνη να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να προσέξουμε πολύ με τι και πως τρεφόμαστε, και ποιές διατροφικές αξίες και συνήθειες περνάμε στα παιδιά μας. Αυτός είναι ο ένας από τους σκοπούς αυτού του Blog να αναδείξει τα τα βασικά προβλήματα διατροφής που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Να φωτίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και κάποιους τρόπους για την επίλυση τους.
Ακόμη θέλουμε να δείξουμε την αλληλοεπίδραση ανάμεσα στον οργανισμό στην καλή υγεία, στην σωστή διατροφή και την ήπια άσκηση. Όταν ο άνθρωπος καταλάβει τις γενικές αρχές την φυσιολογίας θα καταλάβει πόσο πολύ μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του οργανισμού του με την σωστή διατροφή και την κίνηση.
Είμαστε Αυτό Που Τρώμε
Πόσες φορές έχουμε ακούσει να λέγεται αυτό? Είμαστε όμως εξ ίσου και αυτό που έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Ο άνθρωπος χρειάστηκε πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθεί από τους υγιέστερους φυτοφάγους προγόνους του στο παμφάγο ον που είναι σήμερα. Στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων επέζησαν αυτοί που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κρέατος από το κυνήγι μαζί με ρίζες φυτών, ξηρούς καρπούς κλπ. Καθώς προσαρμόστηκαν σιγά σιγά στην διατροφή αυτή και μπορούσαν να χωνέψουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών, το μέγεθός τους – μυϊκή μάζα- αυξήθηκε σημαντικά.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι πως η διατροφή των προγόνων μας πριν από περίπου 30.000 –40.000 χρόνια ήταν συνδεδεμένη με εντατική και αδιάκοπη κίνηση. Ακόμη το κρέας που έτρωγαν το έπαιρναν από το κυνήγι που οι ίδιοι έκαναν. Αυτό αποδεικνύεται από την μελέτη των ανθρώπινων σκελετών εκείνης της περιόδου. Τα οστά είχαν μεγάλες εσοχές στα σημεία που συνδέονταν οι μύες, αυτό δείχνει την δύναμη των μυών που ήταν συνδεδεμένοι στα οστά αυτά.
Η Αλλαγή Είναι Αργή Αργή Αργή
Η Φύση εξελίσσεται πολύ αργά για τα ανθρώπινα δεδομένα. Η περίοδος αυτών των εκατομμυρίων ετών ήταν πολύ καθοριστική για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.
Αλλάζοντας το περιβάλλον του ανθρώπου και η διατροφή του πριν 20.000 χρόνια, ο άνθρωπος υπέστη αλλαγές στις οποίες δεν είχε προσαρμοστεί γενετικά μέχρι τότε. Ο μέχρι τότε κυνηγός κρεατοφάγος εξημερώνει τα άγρια ζώα που κυνηγά σε κατοικίδια και αρχίζει να καλλιεργεί τα φυτικά που χρειάζεται. Ο ίδιος από κυνηγός γίνεται αγρότης. Αυτό σημαίνει πως αντί να εξαρτάται από το κυνήγι για την διατροφή και την επιβίωση του, αυτό που τώρα τον τρέφει γίνονται τα πρόβατα, οι χοίροι και οι αγελάδες. Επίσης το γάλα για πρώτη φορά μπαίνει στην διατροφή του.
Μετά από 1.000 χρόνια ο άνθρωπος ξανά αλλάζει τον τρόπο της διατροφής του και τον τρόπο της ζωής του. Επεξεργάζεται την ζάχαρη και τα τεύτλα και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες της. Βρίσκει τρόπους να απομονώνει το αλάτι από το θαλασσινό νερό και έχει άφθονο στην διάθεση του. Κατασκευάζει μηχανήματα και συσκευές που ελαττώνουν τον μόχθο.
Ταυτόχρονα βγάζει την άσκηση και την κίνηση από την καθημερινότητα του. Παράγει νέες τροφές χρησιμοποιεί το γάλα για διάφορα προϊόντα, αρχίζει να χρησιμοποιεί τον καπνό και το οινόπνευμα.. Αυτές είναι μερικές από τις τεράστιες διατροφικές αλλαγές που κατάφερε ο άνθρωπος στην πορεία τις ζωής του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη… Είναι πολύ σημαντικές αλλαγές. Σε επόμενο άρθρο αναλυτικά θα δούμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών του ανθρώπου. Πως και γιατί επηρεάζουν την ζωή και την υγεία του.
H Μεσογειακή Διατροφή
Συνδυάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτικών ινών των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως, με αυτά των ω-3 λιπαρών οξέων των ψαριών και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιολάδου, καθώς και με την πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στο ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένα «συν» στη διατροφή των ελλήνων έρχεται να προσθέσει και ο αγαπημένος σε όλους μας ελληνικός καφές, καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) χωρίς να επιβαρύνει θερμιδικά το διαιτολόγιό.
Παρότι λοιπόν οι συνθήκες ζωής όπως το άγχος, το ψέκασμα των ουρανών με βαρέα μέταλλα, η έκθεση στον ήλιο, στην υπεριώδη ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, ακολουθώντας μια ισορροπημένη Μεσογειακού τύπου διατροφή παράλληλα με ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων και να βγούμε κερδισμένοι σε… Χρόνια! Ενέργεια και υγεία…
συνεχίζεται
ΠΗΓΗ ΑΠΟ:ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου