Λίγο φαΐ, πολλή ζωή
Ορισμένοι από τους εθελοντές κατανάλωναν μόλις 890 θερμίδες την ημέρα "Τα Νέα"
Ουάσινγκτον: Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα μακροβιότητας συγκέντρωσαν ενδείξεις ότι στον άνθρωπο, όπως και στα πειραματόζωα, η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής.
Οι εθελοντές της μελέτης, ορισμένοι από τους οποίους κατανάλωναν μόλις 890 θερμίδες την ημέρα, παρουσίασαν μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και λιγότερες βλάβες στο DNA των κυττάρων τους, μεταβολές που πιθανώς οδηγούν σε παράταση της ζωής.
«Υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις ότι ο θερμιδικός περιορισμός αυξάνει τη μέγιστη διάρκεια ζωής σε αρκετά είδη ζώων. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι αυτό ισχύει στον άνθρωπο» δήλωσε στο Reuters o Δρ Έρικ Ράβουσιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα στο Μπατόν Ρουζ. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό των ωφέλιμων επιδράσεων από τον περιορισμό των θερμίδων».
Η μελέτη αποτελεί συνέχεια ανεξάρτητης έρευνας που είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο και έδειχνε ότι η δίαιτα ιδιαίτερα χαμηλών θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση της καρδιάς. Οι 48 εθελοντές, όλοι ελαφρώς υπέρβαροι, χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη, η ομάδα ελέγχου, διατήρησε το σωματικό βάρος σταθερό. Η δεύτερη ομάδα μείωσε την πρόσληψη θερμίδων κατά 25%, η τρίτη περιόρισε τις θερμίδες κατά 12,5% και αύξησε κατά 12,5% τη φυσική άσκηση, ενώ η τέταρτη αρχικά ακολουθούσε μόνο υγρή δίαιτα 890 θερμίδων για τρεις μήνες και στη συνέχεια δίαιτα συντήρησης.
Έξι μήνες αργότερα, οι δύο πρώτες ομάδες θερμιδικού περιορισμού είχε χάσει 10% του σωματικού βάρους, ενώ η ομάδα εξαιρετικά μειωμένων θερμίδων έχασε 14%.
Το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις ομάδες θερμιδικού περιορισμού καταγράφηκε πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, ένδειξη επιβραδυμένου μεταβολισμού, αλλά και πτώση των επιπέδων της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το μεταβολισμό.
«Η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ινσουλίνης είναι δείκτες μακροβιότητας, όπως τα γκρίζα μαλλιά ή οι ρυτίδες» σχολιάζει ο Ράβουσιν.
Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων μείωσε και τις βλάβες που φυσιολογικά εμφανίζονται στο γενετικό υλικό με την πάροδο του χρόνου.
«Μια από τις πολλές θεωρίες για τη γήρανση είναι ότι αυξάνονται οι βλάβες του DNA, δηλαδή καταστρέφεται η γενετική πληροφορία -οι καπνιστές για παράδειγμα, έχουν περισσότερες βλάβες στο DNA» συνεχίζει ο Ράβουσιν. «Πρόκειται, επομένως, για μια πολύ σημαντική πληροφορία, εντελώς νέα για τον άνθρωπο, ότι ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να μειώσει τις γενετικές βλάβες».
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Κείμενο από: http://tech.pathfinder.gr/tech/174425.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου