Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CDC περιμένει ότι κατά τη φετινή περίοδο έξαρσης της γρίπης ο νέος ιός H1N1 παράλληλα με την εποχική γρίπη θα προσβάλει πολλά άτομα, θα οδηγήσει αρκετούς σε νοσηλεία ακόμη και στο θάνατο. Σε αυτό το φυλλάδιο περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει κανείς εάν νοσήσει με γρίπη φέτος.
Πώς ξέρω ότι έχω τη γρίπη;
Εάν εμφανιστούν κάποια από αυτά τα συμπτώματα υπάρχει πιθανότητα κάποιος να έχει τη γρίπη:
Πυρετός * | Πονοκέφαλος |
Βήχας | Ρίγη |
Πονόλαιμος | Κόπωση |
Ρινική καταρροή ή απόφραξη | Ορισμένες φορές διάρροια και εμετός |
Μυϊκοί πόνοι | |
*Δεν εμφανίζουν πυρετό όλοι όσοι έχουν τη γρίπη. |
Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;
Εάν φέτος εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να παραμείνετε σπίτι σας και να αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός εάν χρειάζεται να πάτε για ιατρική φροντίδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν με Η1Ν1 εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή θεραπευτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα, το ίδιο ισχύει και για την εποχική γρίπη.
Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν από τον ιό της γρίπης. Αυτά τα άτομα, εάν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης φέτος, θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον υπεύθυνο για υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις. Αυτές οι ομάδες είναι:
- Παιδιά νεαρότερα των 5 ετών, ιδιαίτερα όμως παιδιά νεαρότερα των 2 ετών
- Ενήλικες άνω των 65 ετών
- Έγκυες γυναίκες
- Άνθρωποι με ιστορικό ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων:
- Άσθμα
- Νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές παθήσεις [συμπεριλαμβανομένων διαταραχών του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης, του περιφερικού νευρικού συστήματος και των μυών όπως εγκεφαλική παράλυση, επιληψία (κρίσεις), εγκεφαλικό, διανοητική αναπηρία (νοητική υστέρηση), μέτρια έως σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση, μυϊκή δυστροφία ή τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης].
- Χρόνια πνευμονική νόσο (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια [ΧΑΠ] και κυστική ίνωση).
- Καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως συγγενή ανωμαλία της καρδιάς, συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία αρτηριακή νόσο)
- Αιματολογικές διαταραχές (όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία)
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές (όπως ο σακχαρώδη διαβήτη)
- Νεφρική δυσλειτουργία
- Ηπατική δυσλειτουργία
- Μεταβολική διαταραχή (όπως η κληρονομική μεταβολική διαταραχή και μιτοχονδριακές διαταραχές)
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής (όπως άτομα με HIV ή AIDS, ή καρκίνο ή όσοι κάνουν χρόνια χρήση στεροειδών)
Επίσης, είναι πιθανό ότι υγιή άτομα μπορεί να νοσήσουν σοβαρά από τη γρίπη. Συνεπώς, οποιοσδήποτε ανησυχεί για την αρρώστια που έχει θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιον αρμόδιο για υγειονομική περίθαλψη.
Υπάρχουν επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια. Οποιοσδήποτε εμφανίσει αυτά τα σημάδια θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα.
Ποια είναι τα επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια;
Για τα παιδιά:
- Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
- Μπλε απόχρωση επιδερμίδας
- Δεν πίνει αρκετά υγρά
- Δεν ξυπνάει ή δεν αλληλεπιδρά
- Είναι τόσο ευέξαπτο το παιδί που δεν θέλει να το αγγίζουν
- Τα συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται αλλά επανεμφανίζονται με πυρετό και χειρότερο βήχα
- Πυρετός με ερυθρότητα
Για τους ενήλικες:
- Δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα
- Πόνος ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα
- Ξαφνική ζαλάδα
- Σύγχυση
- Έντονος ή συνεχιζόμενος εμετός
Θα πρέπει να απευθυνθώ στο τμήμα επειγόντων με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων γρίπης;
Όχι. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών θα πρέπει να απευθύνονται όσοι είναι πολύ άρρωστοι. Δεν πρέπει να πηγαίνει κανείς επειδή εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα γρίπης. Εάν, ωστόσο εμφανιστούν τα επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να πάτε στο τμήμα επειγόντων. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα γρίπης και ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπτώσεις από τη γρίπη, ή εάν ανησυχείτε για την ασθένειά σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας συμβουλέψει τι να κάνετε. Εάν πάτε στα τμήμα επειγόντων περιστατικών και δεν έχετε γρίπη, υπάρχει πιθανότητα να σας τη μεταδώσει κάποιος εκεί που είναι άρρωστος.
Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1;
Ναι. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να σας χορηγήσει ο γιατρός με συνταγή για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης αλλά και της γρίπης Η1Ν1, ονομάζονται «αντιιικά». Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των σοβαρών συνεπειών. Τη φετινή περίοδο έξαρσης της γρίπης, τα αντιιικά θα χορηγούνται κατά κύριο λόγο σε άτομα που νοσούν πολύ σοβαρά, σε όσους χρήζουν νοσηλείας και για τη θεραπεία των ατόμων που είναι πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από τη γρίπη. Αυτός που φροντίζει την υγειονομική σας περίθαλψη, θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να λάβετε αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας σας. Να θυμάστε ότι η πλειοψηφία των ατόμων που νόσησαν με τη γρίπη Η1Ν1 αντιμετώπισαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα ή αντιιικά φάρμακα, το ίδιο ισχύει και για την εποχική γρίπη.
Για πόσο διάστημα θα πρέπει να μείνω σπίτι εάν νοσήσω;
Το CDC συστήνει κάποιος που έχει νοσήσει να παραμείνει σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού έχει περάσει ο πυρετός, εκτός εάν χρειάζεται ιατρική φροντίδα ή πρέπει να κάνει μια δουλειά που δεν μπορεί να κάνει κάποιος άλλος στη θέση του. (Ο πυρετός θα πρέπει να έχει υποχωρήσει χωρίς τη χρήση αντιπυρετικού όπως το Tylenol®). Θα πρέπει να παραμείνετε σπίτι αποφεύγοντας το χώρο εργασίας σας, το σχολείο, τα ταξίδια, τα ψώνια, τις κοινωνικές επαφές και τις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Τι πρέπει να κάνω όσο είμαι άρρωστος;
Αποφύγετε τις επαφές με άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγετε να μεταδώσετε την ασθένεια. Εάν πρέπει να βγείτε από το σπίτι σας, για να πάτε στο γιατρό για παράδειγμα, φορέστε μια μάσκα προσώπου, ή καλύπτετε το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πλένετε τα χέρια σας συχνά για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού της γρίπης σε άλλους. Το CDC έχει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για τη φροντίδα του ασθενή στο σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες για τη γρίπη στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.healthview.gr
Πηγή: CDC
Αντιγραφή κειμένου και φωτογραφίας από:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου