Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Τσακώνικα: Η αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα στην Ελλάδα



Οι Τσάκωνες, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του τόπου τους, διατήρησαν πολλά στοιχεία της Δωρικής διαλέκτου.
Έτσι λοιπόν, ενώ η επίσημη Ελληνική γλώσσα και οι κύριες διάλεκτοί της προήλθαν από την Ελληνιστική κοινή γλώσσα, η Τσακώνικη γλώσσα προήλθε απ' ευθείας από την Δωρική διάλεκτο της Αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Μπορεί έτσι να ταξινομηθεί σαν εντελώς διαφορετική γλώσσα από την Ελληνική και όχι διάλεκτος.
Τρεις οι εκδόσεις της τσακώνικης γλώσσας: της βόρειας Τσακωνιάς, της νότιας Τσακωνιάς και της Προποντίδας (μικρασιατικά παράλια). Η τσακώνικη γλώσσα της νότιας Τσακωνιάς είναι η επικρατέστερη, με τους περισσότερους ομιλητές.
Στο παρελθόν τα τσακώνικα ομιλούνταν εκτός της Τσακωνιάς και σε γειτονικές περιοχές της Λακωνίας, αλλά και σε τσακώνικες αποικίες στη θάλασσα του Μαρμαρά (μικρασιατικά παράλια Προποντίδας, Τουρκία). Μέχρι το 1997 διδασκόταν από ντόπιους καθηγητές στο γυμνάσιο του Τυρού.
Στο πέρασμα του χρόνου το λεξιλόγιο της γλώσσας επηρεάστηκε πολύ από την επίσημη Ελληνική γλώσσα.
Είναι η αρχαιότερη ζωντανή και ομιλούμενη γλώσσα στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο. Η Γλώσσα είναι στον κατάλογο των υπό εξαφάνιση γλωσσών της UNESCO. Tα κυριότερα γλωσσικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τσακωνική έχει στενούς δεσμούς με την Αρχαία Λακωνική είναι:
  • Διατήρηση του Δωρικού α αντί για το Ιωνικό η: μάτηρ=μήτηρ, αμέρα=ημέρα.
  • Αποβολή τελικού ς: τοίχο=τοίχος.
  • Τροπή του σ σε δασεία μεταξύ δύο φωνηέντων και αποκοπή του: ορώσα-ορώα-ορούα=βλέπουσα.
  • Διατήρηση του δίγαμμα F που είχε ήδη χαθεί στα 800 π.X. από την Iωνική: Fαρνός-βάννε-βαννί, βαννιούλι = αρνάκι.
  • Ρωτακισμός (τροπή του τελικού ς σε ρ όταν ακολουθεί φωνήεν): καλέρ ένι=καλός είναι, πουρ επέτσερε=πως είπες.
  • Τροπή του υ σε ου ή ιου ανάλογα με το σύμφωνο πριν: κούε=κύων, λιούκο=λύκος.
  • Τροπή του θ σε σ: σέρι=θέρος, Ασαναίοι=Αθηναίοι.

Τσακώνικη ενδυματολογία

Ο Τζουμπές είναι παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία της Τσακωνιάς, εξέλιξη της παλιάς ενδυμασίας των αρχοντισσών του Πραστού.
Οι τζουράδες (κυράδες) ή «δακτυλιδούδες» (λόγω των δαχτυλιδιών με πολύτιμα πετράδια ) φορούσαν:
  • Όγγιουμα (ένδυμα), μεταξωτό πουκάμισο ως τον αστράγαλο με κεντίδια. Βραχάνι (φουστάνι), φαρδύ λαδοπράσινο ύφασμα που κούμπωνε στην μέση. Είχε φαρδιά ταινία από κόκκινη τσόχα, τον «ποδόγιουρε».
  • Ζιπούνι, χρυσοΰφαντη ζακέτα, με μακριά φαρδιά μανίκια, τα«καλκάνια».
  • Τζουμπές, εξωτερικός ποδήρης επενδύτης από κόκκινη τσόχα ή ατλάζι. Φοριέται μόνο από νύφες και νιόπαντρες γυναίκες υψηλής τάξης.
  • Μαγλίκι, μεταξωτό μαντήλι γύρω από τον λαιμό και καλύπτει το στήθος. Στερεώνεται με χρυσή αδαμάντινη πόρπη στην δέστρα, η οποία σφίγγει τη μέση όπου προσαρμόζεται το ασημοζούναρο με δύο αργυρές πόρπες.
  • Φέσι, με πλούσια μακριά γαλάζια μεταξωτή φούντα. Οι δύο πατροπαράδοτες μεγάλες πλεξίδες τυλιγμένες γύρω από το κεφάλι.

Επιμέλεια θέματος: asprilexi.com

Από: http://news.pathfinder.gr/periscopio/tsakonika.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου