Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μέθοδος αναγέννησης των γερασμένων κυττάρων


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ προσδοκούν να δημιουργήσουν υγιείς ιστούς που θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς


Του Τάσου Σαραντή

Πηγή: "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"
Για πρώτη φορά, Γάλλοι επιστήμονες κατάφεραν να αναπρογραμματίσουν γερασμένα κύτταρα ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 χρόνια τους και να τα μετατρέψουν σε νεανικά βλαστικά κύτταρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα. Το επίτευγμα φέρνει μια νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το γενετιστή Ζαν-Μαρκ Λεμέτρ του πανεπιστημίου του Μονπελιέ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «Genes and Development», προσδοκούν ότι αν η μέθοδός τους καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ανοίξει ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες στην τρίτη ηλικία.
Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο ιστού του σώματος, γι' αυτό προσφέρουν πολλές ελπίδες ότι στο μέλλον θα μπορούν να επαναφέρουν στην κατάσταση που ήταν πριν να υποστούν βλάβες ή να αντικαθιστούν άρρωστα όργανα.
Αντιδράσεις
Ομως, η χρήση τους έχει συναντήσει ηθικές αντιδράσεις επειδή οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία απαιτεί την καταστροφή ανθρωπίνων εμβρύων, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ετσι, οι επιστήμονες αναζητούν παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω της μετατροπής απλών ενήλικων -και όχι εμβρυϊκών κυττάρων- σε βλαστικά-πολυδύναμα. Μέχρι τώρα όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η εναλλακτική τεχνική, που ανακαλύφθηκε το 2007, μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή τα κύτταρά τους έχουν υποστεί μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου. Το γαλλικό επίτευγμα δείχνει ότι τελικά αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί.

«Η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στον αναπρογραμματισμό τους», δήλωσε ο Λεμέτρ. Οι Γάλλοι ερευνητές πρόσθεσαν δύο νέα συστατικά, τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής» (NANOG και LIN28), βελτιώνοντας την κλασική μέθοδο αναπρογραμματισμού κυττάρων από ενήλικους, αφού τα πειράματα με ανθρώπους η ηλικία των οποίων κυμαινόταν από 74 έως 101 ετών έδειξαν ότι το νέο «κοκτέιλ» λειτούργησε.
Δείκτες
Διάφοροι κρίσιμοι δείκτες της γήρανσης των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των τελομερών, των μικροσκοπικών προστατευτικών καλυμμάτων που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων των οποίων η φθορά συνδέεται με τη γήρανση, επαναρυθμίστηκαν. Παράλληλα, το μοτίβο έκφρασης των γονιδίων, τα επίπεδα οξειδωτικού στρες αλλά και ο μεταβολισμός των μιτοχονδρίων -των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων- εμφάνισαν σημάδια ανανέωσης.

Εν τούτοις, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου η βελτιωμένη μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους, όπως είπαν οι Γάλλοι επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά πειράματα ακόμα. Κι αυτό, διότι ορισμένα είδη ενήλικων βλαστοκυτάρων μπορούν να απορριφθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα κι αν προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου