Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Δίαιτα κατά της γήρανσης

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων απέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και ψάρια διατηρεί τον εγκέφαλο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση
Από το:ethnos.gr
Μια δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες και ψάρια διατηρεί σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλο και προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών.

Νεότερο και λειτουργικότερο διατηρεί τον εγκέφαλο μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ψάρια καταδεικνύει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η εν λόγω δίαιτα προστατεύει σε κάποιο βαθμό και από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως τη νόσο Αλτσχάιμερ! Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, κατέληξαν επίσης ότι τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται σε έτοιμα τρόφιμα και γενικότερα σε κακής ποιότητας φαγητά έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Ορεγκον στο Πόρτλαντ, του Ιατρικού Κέντρου VA του Πόρτλαντ και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, Κορβάλις, δεν χρησιμοποίησαν τη μέθοδο των ερωτηματολογίων για να διαπιστώσουν τις διατροφικές συνήθειες των 104 συμμετεχόντων, αλλά προχώρησαν απευθείας σε μετρήσεις των θρεπτικών στοιχείων που κυκλοφορούσαν στον οργανισμό των εθελοντών. Ολοι οι εξεταζόμενοι είχαν μέσο όρο ηλικίας 87 έτη και όλοι τους είχαν διαπιστωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες, αφού έκαναν τις μετρήσεις αυτές, προχώρησαν σε τεστ αξιολόγησης των λειτουργιών μνήμης και της ικανότητας σκέψης των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι είχαν στο αίμα τους υψηλές συγκεντρώσεις των βιταμινών B, C, D και E είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης, ενώ εξίσου καλές επιδόσεις είχαν και όσοι είχαν αυξημένα ποσά Ω-3 λιπαρών οξέων που προέρχονται από την κατανάλωση ψαριών. Σαφέστατα χειρότεροι στα τεστ ήταν όσοι στο αίμα τους είχαν υψηλές συγκεντρώσεις κορεσμένων λιπαρών.
Στο τρίτο στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε 42 από τους συμμετέχοντες και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών και Ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν μεγάλο όγκο εγκεφάλου, ενώ όσοι είχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε κορεσμένα λιπαρά είχαν μικρό όγκο εγκεφάλου.
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζιν Μπάουμαν του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Ορεγκον: «Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, όμως είναι εξαιρετικά συναρπαστικό ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα προσαρμόζοντας τη διατροφή τους».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου