Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά τα μυστικά αρχεία του Βατικανού



Σπάνια ντοκουμέντα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Βατικανό προχώρησε στο άνοιγμα των μυστικών του αρχείων και  παρουσιάζει επιλεκτικά 100 από τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει. Η κίνηση αυτή γίνεται στην επέτειο συμπλήρωσης 400 ετών λειτουργίας του αρχείου. Μη νομίζετε όμως ότι πρόκειται για βαρετά και αδιάφορα έγγραφα…
Το μυστικό αρχείο του Βατικανού διαθέτει έγγραφα με… τριψήφια ηλικία, έγγραφα που συντάχθηκαν ως και δεκάδες αιώνες πριν. Φυλάσσονται σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, σε κτίριο-φρούριο πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Οι αυστηρές συνθήκες φύλαξης έχουν χτίσει με το χρόνο ένα πέπλο μυστηρίου και έχουν εμπνεύσει άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, σε βιβλία και ταινίες.
Μόλις πέρυσι και για να διαλύσει (όσο μπορεί) τις θεωρίες συνομωσίας γύρω από τα έγγραφα, το Βατικανό επέτρεψε σε έναν εκδοτικό οίκο να δημιουργήσει μια πολυτελή έκδοση σχετικά με τα αρχεία. Πλέον σε μια έκθεση που φιλοξενείται ως το Σεπτέμβριο του 2012 στα μουσεία του Καπιτολίνου εκτίθενται 100 σπάνια ντοκουμέντα.
Ανάμεσά τους αρκετά έγγραφα που συνδέονται με την αμφιλεγόμενη θητεία του Πάπα Πίου ΙΒ' (1939-1958), ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ότι δεν εκφράστηκε ανοιχτά εναντίον του Ολοκαυτώματος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τώρα, η Αγία Έδρα αρνούνταν πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα ιστορικών, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων να δώσουν τα σχετικά έγγραφα στη δημοσιότητα.
Άλλα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στα εκθέματα περιλαμβάνουν μια περγαμηνή στην οποία το αγγλικό Κοινοβούλιο ζητάει, το 1530, από τον Πάπα Κλήμεντο Ζ' να διαλύσει το γάμο του Ερρίκου Θ' με την Αικατερίνη της Αραγονίας, γεγονός που τελικά οδήγησε στο Σχίσμα και την ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα έγγραφα που εκτίθενται από τη δίκη του Γαλιλαίου Γαλιλέι το 1610, ο οποίος εξαιτίας των επιστημονικών του θεωριών τον 17ο αιώνα κατηγορήθηκε από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου