Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Μεταμόσχευση εγκεφάλου



Στην εποχή μας που σχεδόν κάθε μέρος του σώματος μπορεί να μεταμοσχευτεί και να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αν χρειαστεί, αναρωτιόμουν αν η μεταμόσχευση εγκεφάλου έφυγε από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και μπήκε στη σφαίρα του εφικτού. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το θέμα (όπου ψάχνω κάθε τρελή ιδέα που μου κατεβαίνει στο μυαλό) βρήκα αυτή την πολύ καλή άποψη την οποία και μεταφράζω για γνώση και προβληματισμό.

Όσο περνά ο καιρός η ανθρωπότητα στην αναζήτηση της για γνώση σπρώχνει τα όρια όλο και περισσότερο. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που κάνουν τα αδύνατα δυνατά, πλέον διαδέχονται η μια την άλλη με μορφή χιονιστιβάδας. Γι'αυτό η μέρα που η μεταμόσχευση εγκεφάλου θα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο δε φαντάζει πια τόσο μακρινή. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο φάνταζε αδύνατο, όμως οι εκτεταμένες έρευνες που διεξάγονται συνεχώς, στόχο έχουν να πετύχουν αυτό το μέγιστο ιατρικό θαύμα.

Για κάποιο μη ειδικό, η μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά του εγκεφάλου από ένα σώμα σε άλλο. Φαντάζει παρατραβηγμένο αλλά ήδη υπήρξε συζήτηση κατά πόσο θα έπρεπε μια τέτοια διαδικασία να ονομάζεται μεταμόσχευση εγκεφάλου ή μεταμόσχευση σώματος. Παρόλη αυτή την προς το παρόν άσκοπη συζήτηση, η όλη ιδέα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί λόγω της αδυναμίας των νευρικών κυττάρων να επουλωθούν κανονικά, εμποδίζοντας με αυτό το τρόπο ομαλές και ακριβείς μεταφορές μηνυμάτων. Επιπρόσθετα η αλληλεπίδραση με τον νωτιαίο μυελό δημιουργεί δυσκολίες στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα νεύρα να μην ταιριάζουν. Με άλλα λόγια, η μεταμόσχευση μπορεί να προκαλέσει τη σύναψη νευρικών απολήξεων που ελέγχουν ένα μέρος του εγκεφάλου με νευρικές απολήξεις που ελέγχουν κάποιο άλλο μέρος με αποτέλεσμα το πλήρες χάος και την έλλειψη συγχρονισμού.

undefined
http://blog.dreamstime.com

Η απάντηση στο πρόβλημα βρίσκεται στη διατήρηση της μνήμης και της ταυτότητας του ατόμου. Χωρίς τη διατήρηση των βασικών στοιχείων της προσωπικότητας η όλη διαδικασία είναι απλά μάταια. Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η μερική μεταμόσχευση εγκεφάλου όπου ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως για παράδειγμα ένας μόνο λοβός, μεταμοσχεύεται. Πειράματα που έγιναν στο παρελθόν σε ποντίκια στέφθηκαν με επιτυχία. Ο Δρ Ρόμπερτ Τζ. Γούαιτ από το Οχάιο έχει ήδη κάνει αμέτρητες πειραματικές μεταμοσχέσεις εγκεφάλου σε πίθηκους. Ο Δρ ισχυρίζεται ότι έχει επινοήσει μεθόδους με τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να απομονωθεί από την παροχή αίματος και να κρατηθεί ζωντανό για μικρό χρονικό διάστημα και με τις αστραπιαίες επιστημονικές εξελίξεις στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού, η μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν φαντάζει πλέον σαν ένα μακρινό μυθικό ενδεχόμενο. Επίσης, υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται συχνά στον εγκέφαλο σαν ένα "ανασιολογικά προνομιούχο χώρο" υπονοώντας με αυτό τον τρόπο στη δυνατότητα για  ανεξάρτητη εγκεφαλική λειτουργία και μεταμόσχευση.


undefined


Η πιο συναρπαστική άποψη αυτής της διαδικασίας είναι το πως η ανθρωπότητα θα μεταμορφωθεί σε μια τάξη αθάνατων. Ας υποθέσουμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιείτο σε ένα άτομο με υγιές εγκέφαλο που όμως υπέφερε από καρκίνο και σε ένα άλλο άτομο που είναι σχεδόν νεκρό εγκεφαλικά, αλλά με ένα υγιές σώμα. Οι δύο εγκέφαλοι θα συγχωνεύονταν μέχρι ο υγιής εγκέφαλος να επιικρατήσει του υγιούς σώματος. Έτσι με αυτό το τρόπο θα έχουμε ένα υγιές άτομο αντί δύο αδύναμα, άρρωστα άτομα. Ακολουθώντας τη θεωρία του Δαρβίνου για την επικράτηση του ισχυρότερου, περνούμε με αυτό το τρόπο σε ένα νέο είδος ανθρώπου ουσιαστικά αθάνατου και χωρίς ασθένειες.

Από τα πιο πάνω αμέσως οδηγούμαστε στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα ηθικά θέματα που προκύπτουν από τη μεταμόσχευση αυτή. Με τα θέματα αυτά ασχολείται η βιοηθική

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μια ανάρμοστη καταπάτηση και ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φύση. Θέτει σε αμφισβήτηση το όλο νόημα της ζωής και της ηθικότητας. Η επιστήμη αξιώνει αλλά ποτέ δεν εγγυάται.  Ο συγκερασμός προσωπικοτήτων, ηλικιών, η ανταλλαγή των φύλων είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο και εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Ο άνθρωπος τυφλώνεται από την έλξη που ασκεί πάνω του η επιστήμη και δεν μπόρει να προβλέψει την επικείμενη καταστροφή που τον περιμένει. Αυτό που ξεχνά είναι ότι το πιο όμορφο δώρο που έκανε ο Θεός στον άνθρωπο είναι η ζωή. To να απορρίπτουμε το δώρο του Θεού ισοδυναμεί με την υπέρτατη ύβρι που θα οδηγήσει με σιγουριά στην καταστροφή.

Οι αγγλομαθείς μπορούν να βρουν το άθρο στην αρχική του μορφή εδώ (πατήστε πάνω στην υπογραμισμένη λέξη ή εναλλακτικά βάλτε στο browser σας την ακόλουθη διεύθυνση http://theviewspaper.net/brain-transplant-is-it-feasible-and-achievable/)
undefined
www.rncasemanager.com
ΠΗΓΗ: http://skotadi-fos.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου