Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αναζωογόνηση, διάλεξε την κατάλληλη τροφή




Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 22/9/11, της Δήμητρας Μακρυγιάννη


Το τι τρώμε επηρεάζει...
όχι μόνο το βάρος μας, αλλά και το πώς λειτουργεί ολόκληρο το σώμα μας, εσωτερικά και εξωτερικά, παράλληλα με το νου μας. Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε ποιες τροφές αξίζει να συμπεριλάβουμε στα γεύματά μας, ώστε να αναζωογονήσουμε σώμα και πνεύμα!

Θρέψε το μυαλό σου!

Ο εγκέφαλός μας αποτελεί το κέντρο όλων των νεύρων του σώματός μας. Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι, δεν είναι παρά ο εγκέφαλος που στέλνει σήματα στο σώμα μας, διακόπτεται ο ύπνος και παρουσιάζονται εναλλαγές στη διάθεσή μας.

• Κατάλληλα τρόφιμα

Οι ηλιόσποροι και το σουσάμι μάς παρέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο, στοιχεία απαραίτητα για τη χαλάρωση, τους απαιτούμενους σπασμούς των μυών και την υγεία των οστών. Χρειαζόμαστε μαγνήσιο ούτως ώστε να παραγάγουν τα κύτταρά μας ενέργεια αλλά και για να μπορούμε να ηρεμούμε. Η έλλειψή του οδηγεί σε άγχος και υπέρταση. Άλλες πηγές μαγνησίου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, ταόσπρια, τα σκουροπράσινα λαχανικά, το γιαούρτι και τα άπαχα κρέατα.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη μέταλλο απαραίτητο για την ανα ζωο γόνησή μας. Ο χαμηλές τιμές του συνδέονται με «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα και κατάθλιψη. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα αβγά, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αρνί, οισπόροι και το ζωντανό γιαούρτι.

Θρέψε το έντερό σου!

Στο παχύ έντερο πραγματοποιούνται τα τελευταία στάδια της πέψης. Εκεί, επίσης, τα βακτήρια συνωστίζονται προκειμένου να συνθέσουν ενέργεια και να απορροφήσουν βιταμίνες και μέταλλα.

• Κατάλληλα τρόφιμα

Η παπάγια και ο ανανάς περιέχουν ισχυρά ένζυμα, τα οποία συμβάλλουν στη διάσπαση των πρωτεϊνών. Τα μήλα και τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη, μία διαλυτή φυτική ίνα, που καθαρίζει το έντερο, ενώνεται με τα κόπρανα και βοηθά στην αποβολή τους από τον οργανισμό.
Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενισχύει την υγεία του εντέρου, καθώς και τις περισταλτικές του κινήσεις. Οι φυτικές ίνες, επιπλέον, καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων στο αίμα, μια και αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού.
Για να αποδώσουν οι φυτικές ίνες, μην ξεχνάτε να πίνετε ταυτόχρονα πολύ νερό, ειδάλλως μπορεί να επιβαρυνθείτε, με συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα και η αίσθηση του «φουσκώματος».

Θρέψε την καρδιά σου!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το καρδιαγγειακό μας σύστημα είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού. Μια καλή διατροφή, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει. Στο δυτικό κόσμο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι από τις συχνότερες αι τίες θανάτου, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύμπτωμα της αυξημένης χοληστερίνης, η οποία στενεύει τις αρτηρίες και «μπουκώνει» την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε αυτές!

• Κατάλληλα τρόφιμα

Το σκόρδο είναι ο μεγάλος αστέρας! Βοηθά τις αρτηρίες μας να παραμένουν ελαστικές, μειώνει την κακή χοληστερίνη και τα λιπίδια του αίματος, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερίνη, καθώς ρίχνει και την αρτηριακή πίεση.
Το αβοκάντο αποτελεί πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιο σε β-σιτοστερόλες, που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο.
Τα κόκκινα σταφύλια είναι επίσης ένα «υπερ-τρόφιμο» για την καρδιά! Περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και κατεβάζοντας την κακή χοληστερίνη.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικό να καταναλώνονται για δύο λόγους: Παράγουν ουσίες που διώχνουν την κακή χοληστερίνη από το αίμα, ενώ λιγότερο λίπος έρχεται σε επαφή με τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, απορροφάται λιγότερο λίπος και με τον τρόπο αυτό η κακή χοληστερίνη απομακρύνεται μέσω της εντερικής οδού. Καλές πηγές τους αποτελούν ηβρόμη, το καστανό ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η φακή, τα φασόλια και τα φρούτα.
Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, που είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να περιορίζουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιοπαθειών. Καταναλώστεσολομόσκουμπρίτσιπούραπέστροφα ή σαρδέλες τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Θρέψε το δέρμα σου!

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας! Συνίσταται από εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα, τα οποία εξαρτώνται από τη σταθερή πρόσληψη οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.
Το δέρμα μας επιβιώνει χρόνια, ενώ... «βομβαρδίζεται» από κρύο, ζέστη, χτυπήματα, κοψίματα, περιβαλλοντική ρύπανση, καπνούς τσιγάρου, άγχος, αϋπνία, ελλιπή διατροφή και άλλα πολλά. Πάρα πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν μόνο έπειτα από ένα άσχημο κρυολόγημα ή ύστερα από μία περίοδο δυσκοιλιότητας ότι το δέρμα τους τους δίνει μια πολύ καλή ένδειξη της υγείας τους συνολικά στον παρόντα χρόνο. Ένα καθαρό, ενυδατωμένο δέρμα αντικατοπτρίζει ένα υγιές σώμα, ενώ ένα θαμπό, ξηρό ή λιπαρό δέρμα αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν πάνε... «ρολόι». Σε αυτή την περίπτωση, αν η διατροφή σας δεν είναι καλή, τότε όσα και να ξοδέψετε σε κρέμες, θεραπείες και γιατρούς, τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα.

• Κατάλληλα τρόφιμα

Όπως και άλλα πορτοκαλί χρώματος φρούτα και λαχανικά, τα βερίκοκα είναι γεμάτα με β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και προστατεύει το δέρμα και τους πνεύμονες από την οξειδωτική βλάβη, ενώ στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τρία μικρά βερίκοκα παρέχουν περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε β-καροτίνη και μόλις πενήντα θερμίδες. Τα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα. Άλλες καλές πηγές αποτελούν το μπρόκολο, τα καρότα, το σπανάκι, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το πεπόνι και το αβγό.
Τα σπόρια, όπως ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος και ο ηλιόσπορος, είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί νερό, να λάμπει και να έχει βελούδινη όψη.
Η βιταμίνη C αυξάνει το οξυγόνο που ρέει στο δέρμα, βοηθά το σώμα στην παραγωγή κολλαγόνου για τη σύσφιξη και την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ συμβάλλει καταλυτικά στην επούλωση κοψιμάτων και πληγών. Τα φρέσκα μούρα περιέχουν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα πορτοκάλια. Άλλες καλές πηγές αποτελούν τομπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και τα κιτρώδη φρούτα.

Θρέψε το συκώτι σου!

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανό μας και η υγεία του είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία μας! Είναι το μέσο της αποτοξίνωσής μας και λειτουργεί σαν φίλτρο, επιβεβαιώνοντας ότι τα απαραίτητα συστατικά της διατροφής μας απορροφώνται στο αίμα μας, ενώ τα περιττά αποβάλλονται. Συν τοις άλλοις, συντελεί στην εξισορρόπηση της γλυκόζης, στη διάσπαση των λιπιδίων και στη δημιουργία χοληστερίνης, ενώ παίζει λειτουργικό ρόλο στην πέψη. Αν το... παρακάνουμε με τις τοξίνες –για παράδειγμα, φάρμακα ή αλκοόλ–, τότε το συκώτι μάς στέλνει σήματα και νιώθουμε κόπωση, ενώ παρουσιάζουμε δυσπεψία και προβλήματα στο δέρμα μας.

• Κατάλληλα τρόφιμα

Τα παντζάρια αναζωογονούν και δίνουν χρόνια στο συκώτι! Η β-κυανίνη που περιέχουν, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει τις αποτοξινωτικές δυνατότητες του συκωτιού.
Το μπρόκολο είναι ακόμη ένα τρόφιμο που ενεργοποιεί το συκώτι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και, μαζί με τα χόρτα, προσφέρει πληθώρα αντιοξειδωτικών. Δοκιμάστε, τέλος, να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας λάχανο –ιδίως κόκκινο–, γαϊδουράγκαθοκαι τσουκνίδα εν είδει είτε τροφίμου είτε ροφήματος· κάνουν θαύματα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου